Kampanja My Voice, My Choice: V Lenartu in Benediktu jim uničujejo plakate, prostovoljci opozarjajo na nestrpnost

Hojka Berlič Hojka Berlič
27.05.2024 14:30

V Lenartu in Benediktu naj bi bili prostovoljci deležni nestrpnih verbalnih napadov. Zaradi uničevanja plakate preselili za steklo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V središču Lenarta je od plakata ostal le drobec.
Borut Kocbek

Prostovoljec Inštituta 8. marec in koordinator za podravsko regijo Borut Kocbek iz Benedikta opozarja, da so priča izredno negativni kampanji proti njihovi državljanski pobudi za pravice žensk do splava. Kot pravi, so deležni nestrpnih verbalnih napadov, za nameček pa jim neznanci uničujejo tudi njihove plakate za kampanjo My Voice, My Choice. V mestu Lenart so jim tako neznanci uničili plakate na plakatnem mestu pri nekdanji poštni poslovalnici, v Benediktu pa so jim v okviru te kampanje v treh tednih uničili že tri plakate. "Menim, da je to nedopusten vandalizem. Javnost ima pravico biti obveščena, ne nazadnje gre za pomembno temo, zaščito ženskih pravic - gre za evropsko civilno pobudo, da 20 milijonom žensk, ki živijo v Evropski uniji, zagotovimo dostop do varnega in brezplačnega splava. V kampanji sodeluje že več kot sto nevladnih organizacij po celi Evropi," izpostavlja Kocbek, ki obsoja vse oblike nasilja in nestrpnosti do drugače mislečih in drugačnih nasploh. Kot pravi, se zavzema za kulturni dialog med ljudmi in obsoja vse oblike nasilja, kar velja tudi za uničevanje plakatov in oglasov na javnih mestih: "Vsak lahko oglašuje v skladu z veljavnimi predpisi. Ne smemo dovoliti, da bi nas nasilneži utišali." Kot je dodal Kocbek, gre v njihovem primeru za evropsko civilno pobudo, ljudje pa lahko po lastni presoji in svobodni odločitvi oddajo podporo v okviru kampanje My Voice, My Choice brez digitalnega potrdila, za podpis zadošča vnos imena, priimka in EMŠO.

Plakatno mesto v Lenartu 
Borut Kocbek

Zato se je odločil in zaprosil občinski upravi obeh občin, da plakate zaščitijo pred vandalskim uničevanjem tako, da jih namestijo v zavarovane vitrine za oglaševanje. Da sicer trganja plakatov ni nihče opazil, a da se je Kocbek s to prošnjo res obrnil nanje in so mu tudi ugodili, je potrdil župan Lenarta Janez Kramberger, ki dodaja, da imajo le eno tovrstno vitrino, ki je sicer v prvi vrsti namenjena obvestilom upravne enote in občine: "Preostala plakatna mesta imamo urejena v skladu z odlokom in so na voljo vsem. Pred vandalizmom pa jih težko zaščitimo, saj ne moremo urediti varovanja za vsako plakatno mesto." Po besedah župana Benedikta Milana Repiča se v preteklosti niso srečevali s podobno prakso uničevanja plakatov. Tudi sami pa so se odzvali na Kocbekovo prošnjo in mu zaradi dogajanja omogočili, da plakat izobesi na zaščitenem mestu, v zastekljeni vitrini.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta