Kino Ptuj: Starši na predstavo, otroci v varstvo

Slavica Pičerko Peklar Slavica Pičerko Peklar
17.01.2019 00:12

Ptujski kino velja za najstarejše kino prizorišče v državi. Ambient, poln nostalgije, bi lahko mesto tržilo tudi kot turistično znamenitost

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Mestni kino Ptuj je najstarejše kino prizorišče v Sloveniji. 
Slavica Pičerko Peklar

Mestni kino Ptuj je v lanskem letu zabeležil najboljše rezultate v zadnjih letih. "Ptujčani imamo ta slikoviti in živahni kino vse raje," z veseljem ugotavlja Nina Milošič, vodja mestnega kina, ki je prepričana, da bi najstarejše še aktivno kino prizorišče v Sloveniji lahko tudi zavestneje uvrščali med ptujske znamenitosti. "Število obiskovalcev filmskih projekcij se je v letu 2018 povzpelo na dobrih 23 tisoč, kar je za 22 odstotkov več kot leto prej, prihodek od prodanih vstopnic pa je poskočil za kar 34 odstotkov. K temu je treba prišteti še približno tisoč udeležencev drugih dogodkov v kinu, kot so koncerti, lutkovne predstave, različne delavnice, strokovna usposabljanja in podobno," našteva Milošičeva in dodaja, da se kino prebuja, vse odkar je pred dobrim desetletjem prešel v upravljanje javnega zavoda Center interesnih dejavnosti Ptuj.
"Edini padec v tem času se je zgodil leta 2013, ko novi filmi niso več prihajali na 35-milimetrskem traku, ptujski kino pa še ni bil digitaliziran. Lanska rast je bila še posebno izrazita. K temu je največ pripomogla zanimiva filmska letina, ki je prinesla nekaj velikih globalnih uspešnic, kot sta na primer biografska drama o pevcu skupine Queen Freddieju Mercuryju Bohemian Rhapsody in romantična drama Bradleyja Cooperja z Lady Gaga Zvezda je rojena. Opazni so rezultati našega večletnega vztrajnega truda, saj se nismo vdali niti v časih, ko je kinu grozilo zaprtje," še razlaga vodja kina.

Lani je Mestni kino Ptuj obiskalo skoraj 25 tisoč obiskovalcev.
Saša Krajnc

Kino, o katerem se govori v svetu

Ptujski uspehi so opazni tudi v mednarodnem merilu. V letu 2018 je fotografija iz Mestnega kina Ptuj krasila naslovnico strokovne publikacije Europa Cinemas, vodja kina Milošičeva pa je na povabilo iste organizacije ptujske izkušnje s filmskimi programi za družine predstavljala na mednarodnem strokovnem srečanju EC Innovation Lab v španski Sevilli.
Mestni kino Ptuj si kot član Art kino mreže Slovenije in mednarodne mreže Europa Cinemas prizadeva ponuditi čim več umetniškega, kakovostnega, po geografskem poreklu, žanrih in avtorskih estetikah pa raznolikega filmskega programa. Ta zadnja leta obsega kar približno 70 odstotkov projekcij. Hkrati pa, kot edini kino v mestu, na Ptuj prinaša tudi največje komercialne uspešnice iz hollywoodskih studiev in prav te so seveda najbolj množično obiskane. "Trudimo se ustreči različnim skupinam gledalcev, da na sporedu vsak najde kaj zase," pravi Milošičeva. Pod njenim vodenjem so oblikovali različne programske sklope, ki nagovarjajo različna občinstva: "Kino vrtiček družine z otroki, Kinoskop osnovnošolce, Z dojenčkom v kino mamice in atije z naraščajem, Filmska čajanka upokojence, Pogovor o(b) filmu vse, ki jih zanimata film in družba. Vse bolj odmeven, tudi v širšem okolju, postaja poletni Kino brez stropa, ki bo v letošnjem letu doživel svojo jubilejno, deseto edicijo.
Na prvem mestu lanske ptujske lestvice gledanosti kraljuje slovenska mladinska romantična komedija Petra Bratuše Gajin svet, ki si jo je lani organizirano ogledala večina slovenskih šolarjev. Poleg že omenjenih Bohemian Rhapsody in Zvezda je rojena so se med prvih deset pričakovano uvrstile še svetovne uspešnice, kot so muzikal Mamma Mia - Spet začenja se, božična družinska animacija Grinch, zadnji del trilogije Petdeset odtenkov svobode in animirana akcijska pustolovščina Neverjetni 2. Od nekoliko manj konvencionalnih filmov se je najbolje odrezala Del Torova oskarjevska domišljijska pustolovščina Oblika vode. Presenečenji na lestvici sta simpatičen nizozemski družinski igrani film Moja žirafa in dokumentarec mlade murskosoboške režiserke Maje Prettner o življenju otrok v mladinskem domu Dom, ljubi dom.

Zgodovinska stavba je že potrebna popravila.
Zgodovinski arhiv Ptuj

Zgodovinska stavba potrebna popravila

​Največja izziva, s katerima se ptujski kino trenutno sooča, sta dotrajanost zgodovinske stavbe in kadrovska podhranjenost. Streha pušča, iz kanalizacije se širi neznosen smrad, edina zaposlena pa je vse obsežnejšemu programu vse težje popolnoma kos, a Milošičeva napoveduje in ne obupuje: "Novosti, ki so v načrtu, nikoli ne zmanjka. Konec januarja bo tako zaživela popolnoma prenovljena spletna stran www.kinoptuj.si, ki bo bolje prilagojena uporabi na tablicah in mobilnih telefonih ter bo omogočala tudi spletni nakup vstopnic. Spomladi pa se obeta nov programski sklop Kino z varstvom, kjer bo z ustvarjalnimi igralnicami poskrbljeno za otroke, da bodo lahko medtem starši brez skrbi uživali ob filmu za odrasle."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta