Kljub cerebralni paralizi pravi: Jamranje pri meni odpade

Simona Dijak Simona Dijak
02.03.2019 05:00

Svojo gibalno oviranost je Anja Smogavec s Tinjske Gore nad Slovensko Bistrico kot dejstvo sprejela že v otroštvu, zato živi sedaj nadvse polno življenje, predvsem z veliko optimizma.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek
Anji so prijatelji za trideseti rojstni dan podarili nošo.
Osebni arhiv
V družbi tonskega mojstra in producenta Tadeja Miheliča in njegove žene Ylenie
Osebni arhiv

Sebe odkriva v umetnosti

Njeni veliki ljubezni, sprostitev in način izražanja sta pisanje in glasba. "Sem umetniška duša, ki na ta način odkriva svoje življenje v različnih segmentih in odtenkih. Sem pa vse prej kot pretirano romantična," še izpostavi, da zavrača "pocukrani" slog pisanja. Že kot srednješolka je izdala mladinski roman Pasti ljubezni, letos bi rada izdala še pesniško zbirko. Sicer pa je glasba zdravilo za vse tegobe, pravi: "Je velik del mene, je smisel mojega življenja. Spremlja me na vsakem koraku, brez nje si ne predstavljam dneva. Dan brez glasbe je zame izgubljen dan."
Posnela je že tri valčke, in sicer z Ansamblom Roka Žlindre, z Ansamblom Vikend in Ansamblom Žvižg. "Za skladbo Moč prijateljstva z Ansamblom Žvižg smo posneli tudi videospot, saj so mi prijatelji kot rojstnodnevno darilo poklonili snemanje spota in me s tem zelo presenetili," je vidno vesela sogovornica. Za okroglih trideset pa so ji kupili še nošo. "Zlata vredne prijatelje imam, za vse, kar naredijo zame, sem iz srca hvaležna in ostajam večna dolžnica." Kljub takšnim ljudem, obstajajo še ovire v glavah nekaterih ljudi, dodaja. "Nekateri so tudi imeli pomisleke, kako bom nastopala na odru. Iz tega razloga pred leti tudi nisem bila sprejeta v enega od ljubljanskih pevskih zborov, češ da bo stol na vsakem nastopu težko zagotoviti zame. Eden stol več na odru ne bi smel bit ovira. Menim, da je bil to takrat le izgovor zborovodje, da se izognejo sprejemanju 'drugačnosti'," pravi.

Anja v družbi muzikantov in prijateljev
Osebni arhiv

Mika jo adrenalin

Kje se Anja vidi čez nekaj let? "Sicer nerada delam velike načrte za prihodnost, ker se ti potem po navadi porušijo. Še naprej bosta moja hobija glasba in novinarstvo, velika želja pa je, da bi kdaj imela tudi svojo oddajo z narodno-zabavno glasbo na radiu," poudari in doda, da je pri vsem tem seveda ključno zdravje. "Vse drugo pa se prej ali slej postavi na svoje mesto, tako, kot je najbolj prav," ugotavlja Anja, ki obožuje poletne veselice, koncerte, muzikale in stand-up komedije ter druženja s prijatelji. Rada ima morje in izlete v naravo. "Tudi adrenalin me mika, denimo adrenalinske sani na Rogli, hitri avtomobili, enkrat sem celo poletela z balonom, se vozila na motorju, seveda kot sopotnica …" pa Anja ne neha naštevati stvari, ki jo veselijo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta