Komunalni odpadki na Ptuju: Dediščina preteklosti

Hojka Berlič Hojka Berlič
12.09.2019 20:03

Ptujčani plačujejo višje položnice za smeti kot v okoliških občinah, a predvsem na račun CERO Gajke, pojasnjuje koncesionar

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Okoliške občine so za koncesionarja izbrale ugodnejšega ponudnika, CERO Gajke pa prepustile Ptuju.
Slavica Picerko Peklar

Na nas so se z dopisom obrnili stanovalci iz ptujskega blokovskega naselja, ki so prepričani, da "se vzdrževanje aparata, kot so Javne službe Ptuj", preveč odraža v njihovih denarnicah in primanjkljaju v občinskem proračunu, ki ga polnijo davkoplačevalci. "Očitno ni nič narobe, da v mestnem svetu že več kot desetletje svetniki podpirajo in potrjujejo dvigovanje cen zaradi neučinkovitosti storitev omenjenega podjetja, je v svojem pismu zapisala stanovalka Ulice 5. prekomorske, pod dopis pa so svoj pečat dali tudi stanovalci in etažni lastniki enega od blokov v Arbajterjevi ulici. "Ali res potrebujemo takšno podjetje?" so se še spraševali v dopisu, v katerem so med drugim primerjali potrjene cene zbiranja, obdelave in odlaganja ostankov predelave ali odstranjevanja komunalnih odpadkov v ptujski in kidričevski občini, kjer storitve izvaja drugo ptujsko podjetje – Čisto mesto Ptuj. Prišli so do ugotovitve, da v Kidričevem plačujejo za zbiranje, obdelavo in odlaganje odpadkov od 20 do skoraj 90 odstotkov manj kot na Ptuju. "Čas je za zamenjavo koncesionarja, številke povedo vse," so prepričani.

Gajke le breme Ptuja

Na vprašanje, zakaj Ptujčani za odvoz in ravnanje s komunalnimi odpadki plačujejo toliko več kot v ostalih občinah, direktor Javnih služb Ptuj Alen Hodnik odgovarja: "Ko so se okoliške občine odločile, da ne bodo več sodelovale pri pokrivanju stroškov Centra za ravnanje z odpadki (CERO) Gajke, se je tudi naša položnica močno spremenila." Čisto mesto Ptuj, še dodaja Hodnik, je na območju, ki ga pokriva, ohranilo ceno, ki je bila ponujena za celotno območje Ptujskega v sklopu razpisa za podelitev koncesije za opravljanje javne službe ravnanja z odpadki.
Spomnimo, da so po številnih zapletih pri podeljevanju koncesije za ravnanje z odpadki, ki naj bi jo občine Spodnjega Podravja prvotno podelile konzorciju podjetij Javne službe Ptuj - Saubermacher - Čisto mesto Ptuj, štiri občine s ptujskega koncesijo podelile Komunalnemu podjetju Ptuj, enajst občin Čistemu mestu Ptuj, Javne službe Ptuj pa zdaj skrbijo za odpadke v ptujski občini. Stroški Gajk, ki so v celoti v lasti ptujske občine, so padli izključno na ramena Ptujčanov. "Finančno jamstvo in najemnina, tega Čisto mesto ne plačuje. Pa monitoringi, zavarovanje, podzemne vode, izcedne vode, to so vse stroški, ki jih odlagališče še naprej povzroča, čeprav ga ne uporabljamo." Kot pojasnjuje Hodnik, je pravzaprav del cene, ki je izključno v njihovih rokah, le tisti, ki se nanaša na zbiranje odpadkov po gospodinjstvih. In po njihovih izračunih, pravi, je zgolj omenjena storitev na Ptuju celo cenejša kot na območju ostalih občin.

Kmalu višje položnice tudi drugod

Glede na to, da se izteka obdobje, za katerega so bile v pogodbi zagotovljene fiksne cene Čistega mesta Ptuj, je po Hodnikovih besedah vprašanje, ali ne bodo tudi razmerja med cenami že kmalu nekoliko drugačna.
"Naše cene so enake že pet let. Zagotovo je pričakovati, da bo v prihodnosti do spremembe prišlo, saj so se povišale cene naftnih derivatov, na novo so se pojavile cestnine tudi na krajših odsekih. Povišali so se tudi stroški našega izvajanja službe glede na strukturo občin, ki jih pokrivamo, saj so pri nas ostale večinoma občine, ki so bolj oddaljene od našega podjetja in ležijo na precej hribovitem območju, kar ima za posledico tudi večjo porabo vozil in več porabljenega časa za določeno količino zbranih odpadkov," pojasnjuje direktor Čistega mesta Ptuj Kristijan Lovrenčič. V Komunalnem podjetju Ptuj pa po besedah direktorja Janka Širca zvišanja cen za zdaj ne načrtujejo. "Kdorkoli bi opravljal javno službo, bi, če bi imel enake koncesijske pogoje, kot jih imamo mi, prav tako nosil enake stroške kot mi," Hodnik odgovarja na poziv po zamenjavi koncesionarja.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta