Koranti Demoni praznujejo 20 let: Uspešno društvo ne nastane čez noč

Darja Lukman Žunec Darja Lukman Žunec
05.11.2022 04:10

V občini Videm pri Ptuju že dve desetletji deluje Kulturno, turistično in etnografsko društvo Koranti Demoni, ki ima svoj sedež na Poslančečevi domačiji v Vareji.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zahvale so prejeli številni, ki so prispevali k razvoju društva in nastanku zbornika.
Neli Črešnik

"Uspeh društva je rezultat trdega dela. Vsaka obletnica je dragocena, pa naj bo manjša ali večja. V tej obletnici se skriva veliko dobrega, lepega in plemenitega ter spoštovanja vrednega. Obletnica odseva ogromno prostovoljnega dela, naporov, a tudi radosti. Zagotovo ne gre brez smelih, inovativnih, ustvarjalnih in srčnih ljudi. Zgodba o pustovanju je zgodba o človeški družbi in kulturi ter življenjskem slogu zgodovinskih obdobij," je na prireditvi ob praznovanju 20-letnice delovanja povedal predsednik društva Mirko Slatič.

Prireditev so pripravili pod šotorom, ki so ga postavili na športnem igrišču ob Poslančečevi domačiji, kjer imajo svoj etnološki muzej pustnih likov in mask in društvene prostore. Slatič je v govoru orisal delovanje društva, zbranim pa je še veliko lepih dogodkov in sodelovanja s prijateljskimi društvi zaželel predsednik Zveze kurentov na Ptujskem Aleš Ivančič.

​Izdali so zbornik

Podpredsednik društva Rudi Topolovec je poskrbel, da so vsi prejeli darila, tokrat je to bil zbornik o delu društva, in da je prireditev tekla po protokolu. Z minuto molka so počastili spomin na prerano preminulega predsednika društva in princa ptujskega karnevala Darka Cafute.

V kulturnem programu so nastopili harmonikarski orkester Modras, Veseli Jožeki, društvo Ljudski pevci iz Jablovca, ljudske pevke Folklornega društva Lancova vas in Haloški opravljivki. Na prireditvi so predstavili Zbornik z naslovom 20 let delovanja Kulturnega, turističnega in etnografskega društva Koranti Demoni. V zborniku so omenjeni pomembni dogodki in ljudje, ki so s svojim delom pustili trajen pečat pri razvoju društva. Zapiski in fotografije pričajo, da so naredili veliko. Zbornik je začel nastajati v lanskem letu, ko so na seji upravnega odbora sprejeli sklep, da pisno strnejo svojo pot na pobudo takratnega predsednika Darka Cafute. Začeli so skrbno zbirati arhivski material. Na prehojeni poti se je zgodilo veliko zanimivih stvari in vse te dogodke so prenesli v knjigo ter jih tako ohranili zanamcem. Je zapis prehojene poti skozi dve desetletji, zapis o razvoju društva, gradnji lastnih prostorov in druženju članov. Društvo se je širilo in razvijalo z novimi člani in novimi idejami. Uredniški odbor je imel veliko dela, v njem pa so bili Darko Cafuta, Mirko Slatič, Milena Furek, Dejan Weingartner, Tadej Drevenšek, Rudi Topolovec, Sonja Krajnc, Uroš Gaiser, Janko Vaupotič, Branko Spevan in Zdenka Golub.

Številne zahvale

Na prireditvi so podelili zahvale vsem nastopajočim, govornikom in gostom od blizu in daleč. Prav posebej pa so se zahvalili vsem petim sekcijam, ki delujejo v okviru društva: sekciji Koranti, ki jo vodi Dejan Weingartner, sekciji Rusa pod vodstvom Uroša Gaiserja, Rudiju Topolovcu, ki vodi sekcijo oračev, Sonji Krajnc, ki vodi letno karnevalsko sekcijo, ter Tadeju Drevenšku, ki vodi športno sekcijo. Zahvalo so prejeli še najstarejši koranti v društvu, član uredniškega odbora in člana upravnega odbora društva Janko Vaupotič, Renato Bratušek, ustanovitelj Kulturnega, turističnega in etnografskega društva Koranti Demoni, ter Branko Spevan, član upravnega odbora UO in uredniškega odbora zbornika ter vesten blagajnik društva. Posebno zahvalo so podelili družini pokojnega Darka Cafute. Program je domiselno povezovala Zdenka Golub.

Dan pred osrednjo slovesnostjo so pripravili tudi prireditev v športni dvorani videmske osnovne šole, kjer je za humor poskrbel Tadej Toš.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta