Koristi, a tudi pomisleki o morebitni sežigalnici na Ptuju

Hojka Berlič Hojka Berlič
10.09.2019 18:40

Mestni svetniki načelno podpirajo gradnjo obrata za termično izrabo komunalnih odpadkov, a jih skrbi, kako zagotoviti, da bo resnično okolju prijazen

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Lokacija obrata za termično obdelavo komunalnih odpadkov je že predvidena v neposredni bližini čistilne naprave.
Hojka Berlič

Na dopis ministrstva za okolje in prostor (MOP) v zvezi s termično obdelavo odpadkov, ki so ga posredovali Skupnosti občin Slovenije in Združenju občin Slovenije, se je do sedaj odzvalo 13 lokalnih skupnosti, in sicer Bloke, Komenda, Razkrižje, Kočevje, Grosuplje, Novo mesto, Ljubljana, Jesenice, Hrastnik, Šalovci, Hodoš, pa tudi Maribor in Ptuj.
"Odzivi občin so zelo različni - od splošne podpore za izgradnjo takega objekta nekje na območju Slovenije preko primernih lokacij v posameznih občinskih prostorskih načrtih (OPN) do informacije, da občine takega objekta na svojem območju ne načrtujejo," pojasnjujejo na MOP. V večini primerov pa so občine zaprosile za dodatne informacije, zato je, še dodajajo na ministrstvu, o namerah za postavitev objekta za termično obdelavo v posameznih občinah težko govoriti.

Lokacija usklajena z OPN

Na Ptuju so, kot pojasnjuje županja Nuška Gajšek, glede na to, da je lokacija za tak obrat v OPN že določena, preverili naklonjenost projektu pri vodjih svetniških skupin in od njih dobili načelno soglasje, seveda pod določenimi okoljskimi varnostnimi pogoji. O podpori naj bi ptujski mestni svetniki še ta mesec tudi uradno razpravljali na seji mestnega sveta. "Gre pa v bistvu za to, da se vključimo v razpravo o tem vprašanju in na neki dolgi rok najdemo rešitev za odpadke, saj nas bodo sicer zasuli. Ne samo Ptujčane, vse," poudarja Gajškova.

Lokacija obrata za termično obdelavo komunalnih odpadkov je že predvidena v neposredni bližini čistilne naprave.
Hojka Berlič

Skrbi jih izvedba

Da je pri temi sežigalnic predvsem vprašanje, kdo bi rad gradil in služil, pa je prepričan še en nosilec svetniške liste v mestnem svetu, Andrej Čuš. O tem, ali so naklonjeni gradnji tovrstnega objekta na Ptuju, Čuš pravi: "Sežigalnica da, če bo takšna, kot je na Dunaju. Drugače pa ne. Je pa vprašanje, ali so investitorji in ljudje, ki so v ozadju tega zaslužka, dovolj odgovorni, da to zagotovijo. Saj veste, bioplinarne smrdijo samo v Sloveniji, odpadki in gume gorijo samo v Sloveniji."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta