Kraljica poljščin na že 200 hektarjih

Darja Lukman Žunec Darja Lukman Žunec
08.03.2019 15:53

V letu 2017 je bilo kmetov, ki so se odločili za pridelavo sladkorne pese pod okriljem ormoške zadruge Kooperativa Kristal, le 37, lani pa že 52

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sladkorna pesa kot del kolobarja zaseda vedno več njiv v Podravju in Pomurju. Ffoto: Nataša JUHNOV
Nataša Juhnov

Marko Prelog s Ptujskega polja se je z bratom Mirkom in starši odločil, da sladkorno peso po desetletju od zaprtja Tovarne sladkorja Ormož znova posejejo na vsaj petih hektarjih. Poljščina je za njihovo kmetijo pomembna kot nova rastlina v kolobarju, v katerem že imajo koruzo, ječmen, pšenico, rž in buče. Postopki in tehnologija pridelave so jim večinoma znani, a je tudi precej novosti.

Sladkorna pesa kot del kolobarja zaseda vedno več njiv v Podravju in Pomurju. Ffoto: Nataša JUHNOV
Nataša Juhnov

Stabilni pogoji

​Marko Prelog poudarja: "Pesa je verjetno edina poljščina, za katero je že ob setvi s pogodbo dogovorjena cena za odkup. Torej pri njej ni tako, kot je stalna praksa v Sloveniji pri prodaji pšenice in drugih pridelkov, kjer so kmetje brez kakršnih koli pogajalskih možnosti."

​Grenek priokus

Vlado Hunjadi, tajnik Kooperative Kristal in Združenja pridelovalcev sladkorne pese Slovenije, kjer so spodbudili ponovni zagon pridelave pese: "Zadruga je na svojih organih že pregledala opravljeno delo v preteklem letu in obravnavala načrte za letos. Ugotovili smo, da kljub težkim vremenskim pogojem dosegamo povprečno boljši rezultat kot kmetje v okoliških državah."

Predvidoma bodo kmetje peso posejali v začetku aprila in pospravili v oktobru.
Nataša Juhnov
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta