Kreacije modne oblikovalke Sanje Veličković s Ptuja po svetu

Slavica Pičerko Peklar Slavica Pičerko Peklar
29.01.2021 06:22
Hočem ustvarjati modo, pravi oblikovalka, ki to zdaj počne tudi na spletnih platformah. Ujemi barve in ostani svoboden
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kreacije Sanje Veličković Foto: Marko BEZENŠEK
Marko BEZENŠEK

Ta konec tedna na azijskem tednu mode v Singapurju svoje kreacije predstavljala tudi Sanja Veličković, Ptujčanka, ki najraje oblikuje oblačila, namenjena tistim, ki se ne bojijo biti drugačni in opaženi. "V preteklem letu, ko se je svet ustavil, so moje kreacije prepotovale zavidljivo število kilometrov, kar v normalnem času skoraj ne bi bilo mogoče. Eden prvih mednarodnih tednov mode, ki se je preselil na digitalne platforme, je bil sejem mode v Los Angelesu, sledila sta Pariz in Novi Sad. Na Serbia Fashion Weeku sem bila izbrana skupaj s še dvema oblikovalcema za predstavitev digitalne kolekcije na azijskem tednu mode," se tega konca tedna veseli Sanja Veličković, ki ne navdušuje zgolj s svojimi kreacijami, pač pa v običajnih časih tudi s predstavitvijo teh.

Sanja Veličković Foto: Andrej PETELINŠEK
Andrej PETELINŠEK

Obleko je treba pomeriti, začutiti

Modna revija v ptujskem dominikanskem samostanu Foto: Slavica PIČERKO PEKLAR
Slavica PIČERKO PEKLAR

Selitev na spletne platforme se je, pravi ptujska modna oblikovalka, izkazala za priložnost, ki jo je Ptujčanka znala izkoristiti: "Svet mode se je za zdaj preselil na digitalne medije in treba je biti pripravljen na velike in majhne spremembe. Sama pri ustvarjanju ne čutim kake bistvene razlike, saj vse ideje, ki se mi porajajo, zelo težko kar nekam zaklenem, že od nekdaj sledim filozofiji, da vsaka stvar potrebuje dovolj časa, da dozori. Nisem ljubiteljica instantne mode, na moje delo ne vplivajo aktualni modni trendi, pač pa spremljam način življenja ljudi, zanima me, s čim se ukvarjajo in kaj jim manjka v garderobni omari. Ker imam resnično rada vse, kar je povezano z modo, oblačili, tekstilnimi materiali, modnimi dodatki, čutim, da ne smem še jaz dovoliti, da unikatna oblačila izgubijo svoj pomen in vrednost. Verjetno se tudi iz tega razloga še vedno upiram zdaj vse bolj uveljavljeni spletni prodaji, saj menim, da je vsako unikatno oblačilo treba pomeriti, obleči, ga začutiti tudi brez ogledala, v okolju modnega ateljeja in ne le na fotografiji manekenke. Želim pomagati pri pomerjanju oblačila, ki sem ga izdelala," pravi Sanja Veličković, ki je leta 2009 v ptujski Prešernovi ulici odprla modni atelje, pred poldrugim desetletjem pa vabila na svojo prvo modno revijo, če izvzamemo vse tiste, ki so se dogodile že leta prej v podobi nepozabnih pustnih kostumov.

Afrika v ptujskem okolju Foto: Sanja VELIČKOVIĆ
Sanja VELIČKOVIĆ
Modna revija Sanje Veličković v Sončnem parku. Foto: Slavica PIČERKO PEKLAR
Slavica PIČERKO PEKLAR

V Afriko, med barve

Pred letom, ko je bilo treba ukrepati in oblačila, pripravljena za modne sejme, predstaviti na drugačen način, je globoko vdihnila, potem pa sprejela izziv: "Kolekcija, ki sem jo takrat pripravila za teden mode, ki je bil predviden konec aprila v Novem Sadu, me je vodila v vročo Afriko, med barve in vzorce, do Nelsona Mandele, ki je nekoč dejal, da je zmagovalec sanjač, ki nikoli ne obupa. Ko je bilo jasno, da se modni dogodki selijo na digitalne platforme, je bilo treba kolekcijo z obešalnikov pripraviti za digitalno predstavitev. Časa za razmislek ni bilo veliko in odločila sem se za kratek modni film. Kolekcije Ujemi barve in ostani svoboden seveda nismo posneli v Afriki, pač pa smo to našli kar pred nosom. Res zadovoljni smo bili s posnetim vsi, ki smo soustvarili kratek predstavitveni film z glasbo bobnov. Navdušil je vse, ki so ga imeli priložnost videti, in je že odmeval v modnem svetu," pravi Sanja, ki ne skriva, da jo prav vsaka nagrada, ki jo prejme, žene naprej. Na svetovne modne brvi Pariza, Odese, Malte, Milana, Kazahstana pa seveda Novega Sada, da pa narejeno še vedno prav rada predstavi v domačem mestu.

Kreacija Sanje Veličković Foto: Marko BEZENŠEK
Marko BEZENŠEK
Kreacije Sanje Veličković. Foto: Marko BEZENŠEK
Marko BEZENŠEK

Nazadnje je tako na Ptuju odmevala Sanjina modna revija ob sončnem zahodu v Sončnem parku. Prepričana, da lahko tudi s pravim oblačilom pripomoremo k osebnostni rasti in samozavesti posameznika. Ne mara stereotipov, uniformiranosti in skrivanja v množici. Njena oblačila so predvsem iz naravnih materialov, po potrebi pa seže tudi po umetnih.

Modna revija Sanje Veličković v dominikanskem samostanu. Foto: Slavica PIČERKO PEKLAR
Slavica PIČERKO PEKLAR

Največji poudarek pri izbiri materiala pa namenja enostavnemu vzdrževanje s čim manj likanja: "Moja želja je ustvarjati oblačila, ki so drugačna od tistih v trgovinah. Začelo se je - vsaj za širšo javnost - s pustnimi kostumi, zdaj gre za svojevrstne modne zgodbe. Kot je bila denimo tista na zaključku Art Staysa, ko sem, bilo je leta 2019, nagovarjala z mislijo, da se je treba ustaviti in pogledati tudi v preteklost. Bil je to performans Ujeti v času, ko nihče ni vedel, da nas bo covid-19 ustavil in nam ponudil čas za razmišljanje."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta