Kvačkanje jo spremlja povsod, pomagalo ji je tudi pri žalovanju ob izgubi sina

Tomaž Ajd
16.01.2022 04:00

Anja Vidmar Miletič, ki kvačka že od sedmega leta, je naredila tudi slovenjebistriški grb. Z možem sta zasnovala projekt Angeli za angele, pri katerem se povezujejo starši, ki so izgubili otroke.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Anja Vidmar Miletič in Danijel Miletič 

Osebni arhiv

Kvačkarice Slovenije so združile svoje spretnosti in s prejo kreirajo največji slovenski kvačkarski izziv - izdelati želijo grbe vseh slovenskih občin in s tem postaviti nov Guinnessov rekord. Grb občine Slovenska Bistrica je ustvarila Slovenjebistričanka Anja Vidmar Miletič, ki živi v Ljubljani.

Ob kvačkanju se čuti svobodna

"Za grb Slovenske Bistrice sem porabila več kot 100 ur. Še za najmanj 48 ur je bilo šivanja nitk na zadnji strani grba in obroba. Grb bo februarja uokvirjen in predan županu," pojasnjuje Anja Vidmar Miletič, ki svoje izdelke ustvarja že od mladih nog. "Ročna dela so mi bila položena v zibko. Ko me je mami pri sedmih letih naučila kvačkati, sem si naredila svojo prvo torbico, se naučila osnov, od tam pa je bilo le nebo meja. Kvačkanje me je spremljalo na vsakem koraku. Nakit, oblačila, dodatki, povsod sem dodajala kvačkanje. V kvačkanju sem se počutila in se še počutim svobodna in hkrati kakor v svojem mehurčku," poudarja.

 Angeli Za Angele

Facebook Angeli Za Angele

Ravno veselje do preje jima je z možem Danijelom Miletičem dalo moči, da sta prebrodila najtežje trenutke v življenju in ustanovila podjetje AnmaR. Leta 2016 sta se namreč soočila s smrtjo prvorojenca, ki jima je zamajala tla pod nogami. "Takrat se je svet za nekaj časa ustavil in ustavila sva se tudi midva. Naučiti sva se morala, kako živeti s smrtjo in dejstvom, da bo v najinem življenju večna praznina. Ni bilo lahko sprejeti dejstva. Veliko je bilo prejokanih dni, polnih jeze in nerazumevanja, vendar so prišli tudi dnevi hvaležnosti in sprejemanja," pravi Anja. Dodaja, da je bil ena večjih prelomnic zagon projekta Angeli za angele: "Prišli so prvi decembrski prazniki po smrti najinega sina. In teža bolečine je postajala vse večja. Ker sva z vstopom v ta svet, žalujoči svet, spoznala tudi druge starše s podobnimi zgodbami, sva začutila, da je okolica izredno prestrašena ob misli na smrt otroka. Velika tabu tema, ki z leti postaja vse večja. Prišla sva na idejo, da vsaj malenkost spodbudiva k rušenju zidu med žalujočimi starši in okolico, in tako zasnovala projekt, kjer sva celotno Slovenijo pozvala k izdelavi kvačkanih angelčkov, ki nimajo posebej napisane sheme za izdelavo, ampak je prav vsak unikaten in dan iz srca. 23. decembra sva tako prvič v Parku zvončkov na ljubljanskih Žalah predstavila projekt, povabila starše in z njimi delila najino zgodbo, solze in stisk roke. Ogromno nas je in sedaj projekt teče že peto leto. In vodila ga bova še naprej."

Za dobrodelne namene

Drugi večji premik v času žalovanja pa je bila vrnitev med preje. "Prišel je dan, ko sva začutila, da želiva spet vstopiti v najin mehurček. Med jokom, spomini, bolečino in sprejemanjem je nastal prvi izdelek po njegovi smrti. Nastal je Mufi, poseben, drugačen. Ni podoben nobeni živali ali spominja na koga. Je unikaten in nima zapisane sheme. Je v najinem spominu. To je tudi izdelek, ki se podarja z namenom prostovoljnih prispevkov, ki gredo za nakup preje za projekt Angeli za angele, in se razpošlje prostovoljcem. Mufi je bil dar. Bil je tako pomemben, da naju je za celo noč posedel na tla in naju prisilil v pogovor in učenje, da se morava kot partnerja poslušati in slišati," pove Slovenjebistričanka.

V ospredju dejavnosti podjetja AnmaR so kvačkane igrače, ki so, kot se rada pošalita, njune specialitete, na trg pa prihaja še ogromno drugih izdelkov. "Mož ima izreden smisel za risanje, zato tudi izpod njegovih rok nastajajo sheme. Ponudila sva tudi spletne delavnice kvačkanja in ugotovila, da se vedno več ljudi uči ročnih del. V tem letu pripravljava lastne sheme igrač, hišni dekor in oblačila. Največji projekt, ki sva si ga letos zadala, pa sta zapis pravljice in izdaja knjige. Ker pa sva kvačkarja, sva to povezala tako, da bova v tem letu izdelala 12 Vilink, ki bodo imele tudi svojo osebnost, ki jo bova kasneje vpeljala v pravljico," napoveduje Anja Vidmar Miletič.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta