Lenart v Slovenskih goricah predstavili francoskemu Lenartu

Aleksandra Papež Aleksandra Papež
24.06.2023 06:00

Delegacija lenarške občine in župnije je sodelovala na posebnem festivalu, posvečenem sv. Lenartu

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Delegacija občine Lenart v mestu Saint Leonard de Noblat
Občina Lenart 

Obisk mesta Saint-Léonard-de-Noblat v Franciji je bil sicer načrtovan že lani, a so datum lahko uskladili šele letos. Lenarški župnik Marjan Pučko se je tako na pot odpravil z nadškofovim tajnikom Juretom Sojčem, duhovnikom Janezom Vagnerjem in Cirilom Arihom. V Franciji so predali priporočilno pismo nadškofa Alojzija Cvikla k pobudi mednarodnega združenja sv. Lenarta o načinu obhajanja goda sv. Lenarta. Skupno je bilo v delegaciji 26 predstavnikov, tudi lenarški župan. Opravili so dolgo, 1500 kilometrov dolgo pot v eno smer. Na poti so obiskali še nekatere druge kraje.

V Saint-Léonard-de -Noblat od leta 1561 vsakih sedem let pripravijo tako imenovane ostenzije - verski in ljudski festival, ki je tudi pod zaščito Unesca. Relikvije sv. Lenarta ponesejo po celem mestu, okrašenem s tisočimi barvnimi cvetovi. Pri tem gre tudi za povezovanje in predstavitev krajev, ki so povezani s sv. Lenartom, ki je umrl v tem francoskem mestu. Tam ima sedež tudi Mednarodna federacija združenj in krajev, posvečenih svetemu Lenartu. Njen član je tudi Lenart v Slovenskih goricah. Sveti Lenart velja za zavetnika jetnikov, živine in žensk, ki si želijo materinstva ali so noseče. Strokovnjaki so letos ponovno preučili njegove posmrtne ostanke, saj želijo njegove relikvije predstaviti širše, ne zgolj z vidika vere.

Organizatorji so pripravili tudi sprejem za več kot 600 udeležencev iz 14 držav. Lenarška skupina pod vodstvom župana Janeza Krambergerja je izročila darila, tudi maketo lenarške cerkve, ki bo ob oltarju v cerkvi Saint-Léonard-de-Noblat ob drugih maketah cerkva iz celega sveta, posvečenih sv. Lenartu. Gostitelji pa so vsaki delegaciji podarili umetniško delo C. F. Brometa - kip sv. Lenarta. Odprli so tudi ječo, ki je del glavnega oltarja. V njej so shranjene relikvije sv. Lenarta.

Občina in župnija Lenart sta za predstavitev v Franciji pripravili zloženke, posebne kravate iz lesa z grbom občine in župnije, nekaj udeležencev obiska je nosilo predstavitvene slovenskogoriške obleke. Izdelali so tudi posebno zastavo z originalno upodobitvijo sv. Lenarta iz leta 1196, ko je bila prva pisna omemba Sv. Lenarta v Slovenskih goricah. Za to priložnost je upokojeni nadškof Franc Kramberger še iz francoščine v slovenščino prevedel molitev v čast sv. Lenartu, ki jo je za javno objavo potrdil nadškof Cvikl. Po zaključeni poti pa se v Lenartu že veselijo prihodnjega obiska Francije čez sedem let.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta