Minus v Javnem komunalnem podjetju Ptuj pokrivali s tržnimi dejavnostmi

Hojka Berlič Hojka Berlič
13.06.2023 04:00

Janko Širec, direktor Komunalnega podjetja Ptuj, znova pojasnil vzroke za letošnje izjemno višanje cen kanalščin in oskrbe s pitno vodo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Janko Širec, direktor Komunalnega podjetja Ptuj, se je odzval na javne polemike o poslovanju družbe.
Hojka Berlič

V Komunalnem podjetju Ptuj so, ker naj bi se v zadnjem obdobju zlasti v lokalnih medijih pojavilo vrsto netočnih, napačno interpretiranih ter zavajajočih očitkov na račun poslovanja družbe, predvsem glede zaračunavanja cen vode in kanalizacije, odločili na novinarski konferenci javnost seznaniti z, kakor so zapisali v vabilu, realnimi rezultati poslovanja, še posebej na dejavnosti gospodarskih javnih služb.

Kot je poudaril direktor družbe in predsednik Zbornice komunalnega gospodarstva Janko Širec, ima njihova delniška družba vse potrebne organe, tudi revizijsko komisijo, ki morajo delo opravljati v skladu z zakonom, kar tudi počnejo: "In ko vsi ti organi pregledajo poslovno poročilo našega podjetja, mislim, da ne sme biti sence dvoma, da v tem poročilu stvari držijo." A v politiki, je še dodal Širec, se velikokrat zaradi pomanjkanja ali pa ne dovolj poglobljenega znanja zgodi, da si stvari razlagajo po svoje.

Lansko leto je bilo sicer po Šircevih besedah poslovno zahtevno, na eni strani zaradi covida, na drugi pa energetske draginje, a so ga v družbi po njegovem mnenju uspešno prebrodili: "Vemo, da so se lani vrstile tudi volitve, zato, vsaj po mojem vedenju, nobenemu od komunalnih podjetij ni uspelo potrdi novih elaboratov, se pravi novih cen. Zato smo tudi mi v lanskem letu na obveznih gospodarskih službah pridelali kar nekaj minusa, ki pa smo ga na drugi strani, na tržnem delu, nekako pokrili in pripeljali podjetje s pozitivnim rezultatom do konca."

Hojka Berlič

Predvsem na področju vodooskrbe je bil, kot je znova pojasnil Širec, negativni rezultat v največji meri posledica bistveno višje cene elektrike, kot je bila upoštevana v ceni vode. V njej so namreč upoštevali ceno elektrike iz leta 2018, in sicer okoli 50 evrov za megavatno uro, lani pa je bila cena 150 evrov za megavatno uro. Ta razkorak pa se je nato jasno odrazil tudi v rezultatih poslovanja. So pa bili v družbi v lanskem letu uspešni na področju tržnih dejavnosti, saj jim je uspelo pridobiti kar nekaj večjih projektov. "Res je, da smo jih nekaj dobili po takoimenovanem in-house naročilu, res pa je tudi, da smo nekaj projektov skupaj z drugimi izvajalci pridobili na razpisih. Tako, da občutek, da imamo previsoke cene na tržni dejavnosti, kjer delamo z občinami, ne drži. Če smo uspešni na razpisih, pomeni, da so naše cene najmanj primerljive z drugimi izvajalci na trgu," je dejal Širec. Na to, da je podjetje res zgledno v tem prostoru pa naj bi nenazadnje kazala tudi njegova nedavna izvolitev na mesto predsednika Zbornice komunalnega gospodarstva. Družba, je izpostavil Širec, deluje solidno, ima nekatere mednarodno priznane bonitete, zato ni potrebnih nobenih skrbi tako na strani lastnikov kot uporabnikov, da bi se lahko v bližnji prihodnosti pojavile kakršnekoli težave.

Širec je izpostavil še več kot 20 odstotne izgube vode na vodovodnem sistemu, ki sicer niso le posledica "uhajanja" omrežja, temveč tudi posledica sanacij okvar na omrežju, ki jih je skoraj 500 na leto. Po vsakem od njih pa morajo cevovode sprati. "Te izgube pri načrpani količini 4,5 milijona kubičnih metrov vode pomeni, da jih milijon pravzaprav spustimo nazaj v podtalje. O kakovosti vode pa po Šircevih besedah ni dvoma, saj letno odvzamejo na celotnem sistemu okoli 1500 vzorcev, odmikov od normalnih vrednosti pa v lanskem letu praktično ni bilo. Bodo pa po Šircevih besedah v prihodnosti potrebni tudi novi globinski vodnjaki.

Širec pa se je dotaknil tudi razvpite afere z odlaganjem komunalnega blata iz ptujske čistilne naprave, ki se je razpletla brez kakršnihkoli ugotovljenih nepravilnosti družbe. Letos pa jim je uspelo tudi skleniti štiriletno pogodbo z novim prevzemnikom blata po eni najugodnejših cen v Sloveniji, 122 evrov za tono, kar se že odraža tudi v znižanih cenah za komunalne odplake na Ptuju. Kmalu pa naj bi sledilo še znižanje cen pitne vode.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta