Na Ptujskem že 37 vitezov krvodajalstva

Hojka Berlič Hojka Berlič
20.07.2019 06:02

Ivan Milošič, Dušan Furek in Franc Zajc darujejo kri že od polnoletnosti - in vsi so to storili že stokrat. Število tistih, ki želijo na ta način pomagati, se na Ptujskem znova povečuje.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Prvič se je zgodilo, da so na Ptuju hkrati darovali kri kar trije vitezi krvodajalstva.
Hojka Berlič

Od tega meseca na Ptujskem beležijo že 37 tistih, ki so kri darovali vsaj stokrat. Poleg tega se je prvič zgodilo, da so trije vitezi krvodajalstva, kakor jih tudi imenujejo, kri darovali hkrati, drug ob drugem.

Ko lahko pomagaš drugemu

"Delal sem na Kmetijskem kombinatu Ptuj, pa je delovodja predlagal, da bi se udeležili krvodajalske akcije. Pa sem se kar odločil. In bilo mi je v zadovoljstvo," se svojih krvodajalskih začetkov spominja Ivan Milošič iz Podlehnika. Če bo zdravje dopuščalo, bo pri krvodajalstvu vztrajal še do 65. leta starosti, kolikor zakonodaja dopušča. Dušan Furek iz Dražencev je kri začel darovati takoj, ko je dopolnil 18 let: "Navdušil me je oče, tudi sam krvodajalec. To je gesta, s katero lahko za nekoga veliko narediš, mu pomagaš. Veliko mi pomeni zavedanje, da lahko s tem dejanjem nekomu rešiš življenje, saj nikoli ne veš, kdaj boš sam v situaciji, da boš potreboval kri." Hkrati pa upa, da se bo tudi njegov sin nekoč odločil stopiti na pot krvodajalstva skupaj z njim. Pa tudi tretji, ki je dragoceno tekočino daroval že stotič, Franc Zajc iz občine Videm, se z veseljem spominja začetkov: "Včasih je bilo težko, nisi mogel darovati krvi, saj nisi dobil prostega dneva. Zato sem v ta namen izkoristil tudi lastne proste ure, da sem lahko daroval kri." Kot pravi, preprosto pač nikoli ni razmišljal, da krvi ne bi daroval in zakaj je ne bi, kot se je to zgodilo pri nekaterih, ko so za krvodajalce ukinili dva prosta dneva.

Za prihodnost poskrbljeno

Sicer so na Ptujskem s trenutnim stanjem na področju krvodajalstva, sploh glede na bližino avstrijske meje, po besedah Aleksandra Solovjeva, predsednika Območnega združenja Rdečega križa Ptuj, lahko zadovoljni, saj se število krvodajalcev povečuje. Ob tem pa se zvišuje tudi število mladih, ki so komaj prestopili v polnoletnost. Sicer pa, dodaja Solovjev, številka niti ni tako pomembna. Pomembno je, kaj ti ljudje čutijo, saj dajejo delček sebe drugemu, da preživi. "In če bi se malo večkrat ljudje ozrli in pogledali na ta način, bi videli, kaj je to humanost in zrelost v odločanju o samem sebi."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta