Na Ptuju bodo nazdravili festivalskemu poletju. Prvi bo festival vina, kulinarike in umetnosti Salon Sauvignon

Slavica Pičerko Peklar Slavica Pičerko Peklar
26.04.2022 11:31

S Salonom Sauvignon se začne ptujsko poletno dogajanje, ki je starosto slovenskih mest že umestilo na evropski, če ne kar svetovni zemljevid kakovostnega in odmevnega kulturnega dogajanja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Festival Salon Sauvignon se vrača v Sončni park pri dominikanskem samostanu. 
Slavica PIČERKO PEKLAR

V Sončnem parku ob dominikanskem samostanu na Ptuju bo v soboto, 7. maja, popoldan že osmi festival vina, kulinarike in umetnosti Salon Sauvignon. Po dveh letih se festival vrača v običajne okvirje. Kot spomni Slavko Dobnik, vodja festivala, so pred dvema letoma gostovali na dvorišču minoritskega samostana, lani so ga zaradi protikoronskih ukrepov izvedli na mestnih ulicah: "Festival združuje vinarje, gostince, ljubitelje vina in gurmane ter glasbo in poezijo."

Kakih sto vrhunskih sauvignonov

Organizatorji festivala napovedujejo udeležbo več koti 60 vinarjev, ki bodo prišli v glavnem iz Slovenije, nekaj pa jih bo tudi iz sosednje Hrvaške. "Letos še ne pričakujemo udeležencev iz tujine, vendar delamo na tem, da festivalu damo mednarodno noto. Za zdaj so se najbolj opogumili hrvaški vinarji, za vinarje iz drugih držav pa so očitno še vedno precej negotovi časi. Zelo smo veseli, da pride veliko primorskih vinarjev, praktično vsi iz vasice Slap, ki se povezujejo v istoimenskem zavodu in so v preteklosti že bili naši gostje. Največ bo seveda domačih, štajerskih vinarjev, saj je sauvignon tukaj tudi doma," napoveduje Dobnik in še dodaja, da bodo tudi letos poskrbeli za bogato kulinarično ponudbo, poleg mesnih jedi pa ponudili tudi brezmesne. "Druženje, povezano z okušanjem dobrega vina, bomo obogatili še s kulturnim dogajanjem. Organizatorji se že veselimo koncerta pevke Ditke s priredbami poezije Ferija Lainščka," dodajajo. Pred osrednjim dogodkom, ki bo naslednjo soboto v Sončnem parku dominikanskega samostana, bodo že v sredo ocenjevali vina.

V prihodnje si sicer želijo festival in ocenjevanje povezati z masterclassom, da bi tako nosilec tega lahko bil prisoten tudi na ocenjevalnem delu dogodka. Kot pravi Staša Bizjak, strokovna vodja festivala, bi s tem namreč bistveno dvignili reference ocenjevanja vin in hkrati dokazali, da so slovenski sauvignoni del svetovnega kakovostnega vrha. Letošnji nosilec masterclassa bo Klemen Lisjak, ljubitelj sort sauvignon in cabernet sauvignon, ki ob chardonnayju sodita med tri najbolj priljubljene sorte na svetu. Tako bodo na osrednjem sobotnem dogodku lahko ponovno pokusili več kot 100 vrhunskih vin. Festival Salon Sauvignon, ki velja za nekakšen uvod v bogato festivalsko poletje najstarejšega slovenskega mesta, bo tudi letos pod pokroviteljstvom ptujske občine. Županja Nuška Gajšek je vesela, da bo letošnja izvedba po dveh letih spet potekala v bolj običajnih razmerah, brez omejitev in v obsegu, kot so ga obiskovalci vajeni. Kot spomnijo organizatorji Salona Sauvignon, ta grozdna sorta izvira iz francoske vinske regije Sancerre, a zahtevna žlahtna sorta je vplivala na razvoj ptujskega vinogradništva in vinarstva. Že nekdaj ptujsko vino ni slovelo zgolj znotraj Avstro-Ogrske, izvažali so ga celo na druge kontinente, vinarji pa so za svoja kakovostna vina prejeli najvišja priznanja na razstavah v Parizu, na Dunaju, v Gradcu in Londonu. Tudi danes je ptujski sauvignon prisoten na vseh celinah.

Bogato festivalsko dogajanje

Na Ptuju se bodo tudi to poletje zvrstili trije večji festivalski dogodki. V petek, 1. julija, bo zdaj že tradicionalni operni večer na Panorami v organizaciji festivala Arsana, glasbeni dogodki pa se bodo potem kar vrstili. Od julija pa vse do jeseni bo na Ptuj in v tukajšnje galerije, pa tudi okoliške kraje, vabil že 20. Art Stays festival sodobne umetnosti. Izbor del iz obsežne mednarodne likovne zbirke festivala je zdaj na ogled v Galeriji Božidar Jakac v Kostanjevici ob Krki, razstava pa bo poleti predstavljena na Ptuju. Konec avgusta bo, že tradicionalno, ptujske ulice in trge preplavila poezija v okviru festivala Dnevi poezije in vina. Organizatorji poletnih festivalov v zadnjem obdobju za dogajanje poskrbijo tudi med letom, ko potekajo Hude pokušnje festivala poezije in vina, pred časom je v organizacije Arsane na ptujski grad vabil odmeven koncert mladih ukrajinskih glasbenikov, organizatorji festivala sodobne umetnosti Art Stays so tudi letos med pustnimi dnevi organizirali ex tempore.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta