Na XIII. Rimskih igrah v ospredju okusi starega Rima

Hojka Berlič Hojka Berlič
09.07.2020 06:12

Kljub nepredvidljivim razmeram organizatorji napovedujejo praktično polno izvedbo v avgustu. Tudi s tujimi gosti in kar nekaj novostmi

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Društvo Poetovio LXIX je 50 izvodov slikanice Mi Rimljani podarilo Vrtcu Ptuj, s katerim je že v preteklosti zelo dobro sodelovalo.
Hojka Berlič

V Poetoviu LXIX, društvu za rimsko zgodovino in kulturo Ptuj, bodo tudi letos, kljub težjim pogojem zaradi pandemije novega koronavirusa, organizirali svoj osrednji letni dogodek, vedno bolj priljubljeno ptujsko poletno prireditev Rimske igre, ki bo od 20. do 23. avgusta, pa tudi druge načrtovane poletne aktivnosti. "Jasno je, da bo vse, kar bomo letos delali, v skladu s predpisi, veljavnimi v tistem trenutku," je poudaril predsednik društva Andrej Klasinc.

Poudarek kulinariki

Tudi sicer bodo letošnje, že 13. Rimske igre, kot je ob predstavitvi dogajanja napovedal Klasinc, potekale v znamenju kulinarike: "Trudili se bomo, da našim obiskovalcem predstavimo tradicionalne rimske jedi, in s tem nekako že odpiramo vrata za prihodnje leto, ko se bo Slovenija ponašala z nazivom evropska gastronomska regija 2021." To pa se tudi ujema z letošnjo glavno pridobitvijo v Rimskem kampu Poetovio, kjer so v lani postavljeni rimski hiši Domus predali namenu še repliko rimske kuhinje, ki je tudi funkcionalna in so jo s prvimi skupinami že testirali.

Predsednik društva Poetovio LXIX Andrej Klasinc je skupaj z avtorjem besedila slikanice Mi Rimljani Aljažem Selinškom predstavil letošnje aktivnosti društva.
Hojka Berlič

Pritegniti želijo najmlajše

To pa ni edina letošnja novost. Potem ko so ob lanski obeležitvi 1950. obletnice prve pisne omembe mesta v antičnih virih izdali knjigo Rimska vojska, so letos za najmlajše pripravili slikanico z naslovom Mi Rimljani. Kot je poudaril Klasinc, gre za plod dela ptujske ekipe, avtor besedil pa je profesor zgodovine in filozofije Aljaž Selinšek. "Namen te slikanice je, kot ponavljam že kar nekaj let, da začnemo graditi močne vzporedne temelje zdrave ekipe, ki jo bomo poskusili nekako v desetletju pridobiti in ki bo peljala zadeve z rimsko zgodbo in seveda našo bogato zgodovino naprej," je o namenu tokratne knjižne izdaje dejal Klasinc.
V slikanici je namreč na otrokom prijazen način predstavljen Ptuj, njegova 2000 let stara zgodovina, pa tudi ptujski rimski spomeniki in življenje Rimljanov. Po besedah Selinška pa ima slikanica še bistveno globlji pomen, kot je morda videti prvi trenutek, saj je pomembna tudi za razvoj zgodovinskega mišljenja v zgodnjem obdobju otrok, česar je v pedagoških vodah zelo malo. "Ni toliko težko pisati o rimski zgodovini, ko se zadeva prelevi v delo za naše najmlajše, pa postane kar izziv. Jezik mora namreč biti razumljiv, za otroka pa mora biti čar besede še toliko večji," je še dejal Selinšek, ki pravi, da je sicer v pisanju za otroke užival. Knjige bodo med drugim na voljo v društvu in na prireditvah, mogoče pa jih je že kupiti tudi v Turistično-informacijskem centru Ptuj.

Vse več dogajanja

Prvič pa bodo organizirali tudi Otroški rimski tabor, otroci bodo v njem bivali v domusu in, oblečeni v male Rimljane, spoznavali življenje v starem Rimu. To je prva v sklopu poletnih aktivnosti, saj bodo prvo skupino otrok gostili že od 19. julija. Verjetno pa bodo otroci v tridnevnem taboru, ki so ga ovrednotili na 120 evrov, lahko unovčili tudi svoje turistične bone, saj je kamp uradno registriran. Če bodo razmere dopuščale, si namreč želijo, da bi lahko okoli 15. aprila prihodnje leto bivanje v Rimskem kampu Poetovio kot avtokampu ponudili tudi drugim gostom.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta