Namesto v nedeljo je kres na Ptuju zagorel že danes: Nepridipravi uničili prvomajsko vzdušje in trud gasilcev

Darja Lukman Žunec Darja Lukman Žunec
28.04.2023 16:00

Petnajst gasilcev ptujskega prostovoljnega gasilskega društva je na poziv regijskega štaba za civilno zaščito na Ptuju moralo intervenirati s tremi gasilskimi vozili, saj je zagorel prvomajski kres

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

Petnajst gasilcev ptujskega prostovoljnega gasilskega društva je na poziv regijskega štaba za civilno zaščito na Ptuju danes nekaj minut po 15. uri moralo intervenirati s tremi gasilskimi vozili, saj je zagorel prvomajski kres, ki so ga le nekaj pred tem sami postavili na griču Panorami. Poleg gasilcev so si kraj dogodka ogledali tudi policisti, ki bodo poskušali odkriti, kako je prišlo do požara oziroma kdo ga je zanetil. Po njihovih podatkih je nastala le manjša materialna škoda, vendar pa so pujski gasilci zelo razočarani, da se je nekdo tako ponorčeval iz njihovega truda pri zbiranju materiala in nekajurnega dela z njegovim postavljanjem.

Panorama, pogorel prvomajski kres
Nuška Gajšek

Ne bodo ga postavljali nazaj

Edi Pušnik, predsednik Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Ptuj vidno razočaran pravi, da nikakor ni prijetno, če se nepridipravi znašajo nad kresom in uničujejo prizadevno delo gasilcev, ki se vsako leto potrudijo postaviti velik prvomajski kres na Panorami. Na vprašanje, ali ga nameravajo do nedelje zvečer na novo postaviti, pa nam odvrne: "Ne bomo ga postavljali nazaj, dovolj smo že imeli dela z njim, saj smo ga v četrtek postavljali od 9.ure do 15. ure. Res je žalostno, da se nekdo norčuje iz našega dela, ljudi pa prikrajša za pravo vzdušje na tradicionalnem prvomajskem praznovanju. Komentira še, da so nepridipravi očitno opazovali njihovo delo, saj so požar podtaknili le nekaj minut po njihovem odhodu s priprave kresa. Pravi, da se je že kdaj pred leti morda kaj takega tudi zgodilo in zato kres vsa leta ponoči od 10. ure zvečer do šeste ure zjutraj stražijo ekipe gasilcev iz vseh društev, ki so vključena v medobčinsko gasilsko zvezo na Ptuju, a za njegovo varovanje pri belem dnevu doslej niso videli nobene potrebe.

Ogorčena tudi ptujska županja 

Čeprav kresa ne bodo na novo pripravljali, so gasilci kljub vsemu prepričani, da ga je ostalo še dovolj za praznovanje v nedeljo zvečer, saj so bili pri gašenju še dovolj hitri, da ni pogorel v celoti. Pušnik doda še, da se povsem strinja z ogorčeno reakcijo ptujske županje Nuške Gajšek, ki je ravnanje nepridipravov na facebook strani takoj po dogodku ocenila za vandalizem in "precej neslano šalo". Kres na Panorami bodo zdaj nenehno varovali in ga v nedeljo zvečer kljub vsem težavam ponosno prižgali.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta