O rekonstrukciji ceste Ptuj-Ormož z lastniki zemljišč

Slavica Pičerko Peklar Slavica Pičerko Peklar
14.05.2019 17:44

Resnično izboljšanje kvalitete bivanja bi prinesla le popolna zapora tovornega tranzitnega prometa, so prepričani domačini, ki pa vendarle pozdravljajo omejitev

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Na Ormoškem in Ptujskem zahtevajo čimprejšnji začetek gradnje nove ceste.
Slavica PIČERKO PEKLAR
Bo skozi križišče v Spuhlji kmalu zapeljalo kaj manj tovornih vozil?
Slavica PIČERKO PEKLAR

Naša država bo 1. junija letos omejila mednarodni tranzitni tovorni promet na celotnem območju severovzhodne Slovenije, za kar se že leto zavzemajo tudi prebivalci ptujskih četrtnih skupnosti Jezero in Spuhlja. V preteklosti so tako organizirali že sedem protestnih shodov, s katerimi so opozorili na težave bivanja ob vse bolj prometni cesti, pri tem pa so naleteli na širšo podporo ljudi, ki živijo ob državni cesti, ki s Ptuja vodi naprej proti Zavrču in Ormožu.

Omejitev, a blažja od pričakovane

"Preusmeritev mednarodnega tranzitnega tovornega prometa z mejnih prehodov Zavrč in Središče ob Dravi na mejni prehod Gruškovje oziroma na avtocestno omrežje pozdravljamo, saj smo si za to prizadevali s številnimi protesti, dopisi in sestanki. Vendar ugotavljamo, da ne bo veljal za ves tranzitni tovorni promet, saj bodo kamioni z območja Varaždina in Međimurja izvzeti, kar pomeni, da lahko pričakujemo, da bo na naši cesti dnevno manj le približno 100 tovornih vozil, težjih od 7,5 tone. Do te številke smo prišli na podlagi statistike prestopov tovornih vozil na mejnih prehodih Središče ob Dravi in Zavrč, saj je bilo v letu 2018 kamionov iz tretjih držav le 28.643 od skupno 319.516 težkih tovornih vozil. Glavnina težkih kamionov, ki vozijo po tej naši cesti, ima namreč varaždinsko registracijo. Kaj bo v resnici prinesla omejitev prometa, bomo tako kmalu videli," težko pričakovano omejitev tranzitnega tovornega prometa komentira Sergeja Puppis Freebairn, vodja civilne iniciative Za ptujsko obvoznico.

Županja: Ptuj potrebuje obvoznico

"Razumem naše ljudi, ki živijo ob vse bolj prometni državni cesti. Njihov strah, da se bo promet po rekonstrukciji še povečal, je na mestu, vendar pa omejitev tranzitnega tovornega prometa vendarle napoveduje prvi korak v smeri izboljšanja prometne varnosti in kvalitete življenja lokalnega prebivalstva," pravi Nuška Gajšek, ptujska županja.

Bo skozi križišče v Spuhlji kmalu zapeljalo kaj manj tovornih vozil?
Slavica PIČERKO PEKLAR
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta