Občina Kidričevo pričakuje štiri milijone evrov EU

Slavica Pičerko Peklar Slavica Pičerko Peklar
23.08.2019 16:46

V vasici Strnišče kidričevska občina širi gospodarsko dejavnost. Krajani opozarjajo na ekološko obremenjenost in pričakujejo, da jim bodo snovalci razvoja prisluhnili.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Krajani Strnišča pravijo, da že zdaj živijo v ekološko močno obremenjenem in degradiranem okolju, kako bo šele z novo industrijsko cono.  
Andrej PETELINŠEK

Krajani Strnišča, kakih 120 jih živi v najmanjši vasi občine Kidričevo, so pred poldrugim letom ustanovili civilno iniciativo in začeli opozarjati na svoje nestrinjanje z razvojnimi načrti občine Kidričevo. Na četrtkovi izredni seji so svetniki Občine Kidričevo tako že potrdili spremembe in dopolnitve občinskega prostorskega načrta, kar pomeni, da projektu prižigajo zeleno luč.
Občina Kidričevo je v preteklosti zemljišča ob zahodni strani načrtovane cestne obvoznice prekategorizirala iz gozda v zazidljiva in namenjena poslovni gradnji, pojasnjuje župan Anton Leskovar, ki razlaga: "Naš motiv je gospodarski razvoj. Ta prinaša nova delovna mesta in napredek. Nikomur nočemo nič slabega. Že ob sprejetju trase cestne obvoznice za Talum je bilo jasno, da se bo tam gradilo in se bo tjakaj širil gospodarski razvoj Kidričevega. Načrtovana gradnja v Strnišču je nadaljevanje industrijske cone Talum, za urejanje katere lahko prejmemo blizu štiri milijone evrov sredstev EU - in resnično ne moremo tega denarja kar izpustiti iz rok, a zato moramo pohiteti s pripravo in sprejetjem vseh potrebnih dokumentov."

Kako širok naj bo varovalni gozd?

Andrej PETELINŠEK
Matjaž Vavken
Slavica PIČERKO PEKLAR

Krajani ne nasprotujejo razvoju, a nočejo vsakršnega

}Da že zdaj živijo v ekološko močno obremenjenem in degradiranem okolju in močno čutijo negativne posledice več kot pol stoletja trajajoče industrializacije, opozarjajo Strniščani, ki pričakujejo, da bo občina upoštevala njihova opozorila in pozive, naj gospodarski razvoj ne vpliva dodatno na že tako degradirano okolje in kvaliteto njihovih življenj.
"Rečeno nam je bilo, da bo med našim naseljem in načrtovanim poslovnim kompleksom ostal 200-metrski pas gozda, a kot vidimo iz predstavljenih načrtov, naj bi se ta zožil za vsaj 50 metrov. Od prvih hiš bo poslovna cona oddaljena slabih 150 metrov, čeprav se je še pred dobrim letom govorilo o 200-metrskem varovalnem pasu. Dejstvo je, da varovalnega zelenega pasu zdaj skoraj ni več, saj so drevesa, nekatera res že močno poškodovana in stara, v tem času lastniki, ki pa niso iz našega kraja in so svoja zemljišča že prodali investitorju, že posekali," ugotavljajo krajani Strnišča. V času javne razgrnitve občinskega prostorskega načrta so glasno predstavili svoje pomisleke in izrazili nestrinjanje tudi s predvideno višino objektov v bodoči poslovni coni.
"S cestno obvoznico, ki bo do Taluma speljana mimo nas, in širitvijo industrijske cone na naš konec se bo kvaliteta življenja v Kidričevem resnično izboljšala - in to tudi pozdravljamo. Ne moremo pa kar tako sprejeti dodatnega ekološkega obremenjevanja našega kraja," dodajajo prebivalci Strnišča, ki ta čas še niti ne vedo, kdo naj bi v bodočem centru gradil. A vse kaže, da bodo tja nekateri selili svoje logistične in avtoprevozniške centre, kar pomenim, da se bo povečal tudi cestni tovorni promet.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta