Opozorilo bralcev: Vladni odlok prepoveduje sprehod okoli Ptujskega jezera

Kristina Božič
01.04.2020 10:14

Bralec nas je opozoril, kaj pomenijo vladni odloki v resničnih okoljih zunaj vladnih soban. Policisti bodo nadzorovali in kaznovali tudi hojo ali kolesarjenje po poti okoli Ptujskega jezera.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ptujsko jezero
Slavica Pičerko Peklar

Bralec nam je poslal korespondenco z županjo Ptuja Nuško Gajšek, v kateri je vpraševal, ali sta dovoljena tek ali vožnja s kolesom okoli Ptujskega jezera. Ptujska županja mu je odgovorila, da "po pojasnilih ministrstva (to) ni dovoljeno, ker okoli jezera prečkate 3 občine".
Ko smo preverili, ali gre za resnično komunikacijo in dejansko omejitev, nam je dodatno pojasnila, da je odlok vlade Janeza Janše jasen: rekreacijo se lahko opravlja le v svoji občini. "Jezero je v občini Ptuj, Markovci in Videm. Tudi minister je bil v svojih izjavah jasen - kolesarite lahko le znotraj meja svoje občine," nam je pojasnila. Je pa tudi dodala, da "glede na to, da se razlaga odloka s strani pristojnih dnevno spreminja - najprej, da rekreativno kolesarjenje sploh ni dovoljeno, zdaj je, a zgolj v svoji občini - pa je mogoče, da bo danes razlaga spet drugačna". Županja ob tem pravi, da je odlok prinesel kar nekaj neživljenjskih situacij. A opominja, da je "za tolmačenje pristojno edino notranje ministrstvo", ki ga vodi Aleš Hojs.
Na notranjem ministrstvu so nam potrdili, da je "gibanje je omejeno zgolj na občino prebivališča posameznika". Prav tako so pojasnili, da določba odloka o izjemah, ki jih lahko določi župan ali županja za posamezno lokalno skupnost, pomeni zgolj, da lahko obstoječe "izjeme, ki jih določa odlok, podrobneje opredelijo", ne morejo pa izjem morebiti razširiti. 

Pot okoli Ptujskega jezera so v zadnjih letih dodatno uredili. 
Slavica Pičerko Peklar
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta