Ormoški proračun: Manj za ceste, več za gospodarstvo

Darja Lukman Žunec Darja Lukman Žunec
13.12.2019 15:13

Da bo za obnovo cest le pol milijona evrov, in ne milijon, kot je bilo v navadi v preteklosti, je velika sprememba, a župan je že v prvem branju za predlog dobil podporo svetnikov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kjer bodo uredili 12,5 hektarja veliko poslovno območje, so danes še njive.
Darja Lukman Žunec

Ker je ormoški občinski svet sprejel proračun za letos še pred nastopom mandata novega župana Danijela Vrbnjaka, je predlog proračuna za leto 2020 prvi, v katerem je novi župan pokazal, kako resno misli z napovedmi, da bo pospešil gospodarski razvoj in podprl predvsem vlaganja v turizem in višjo raven kmetijske pridelave. Najodmevnejša proračunska sprememba je, da je denar za obnovo cest, za katero so v prejšnjih proračunih vsako leto namenili vsaj milijon evrov, prepolovil, da bi več denarja namenil omenjenim ciljem. Seveda je to zahtevalo precej usklajevanja z občinskimi svetniki, predvsem pa pojasnjevanj na zborih krajanov in svetih krajevnih skupnosti. "Razumem, da je to za okoliške kraje velika sprememba.Toda če želimo pripeljati naložbe in nova delovna mesta ter zadržati mlade v teh krajih, kjer nas pesti negativna demografska slika, je treba v proračun uvrstiti vse oblike gospodarskih spodbud," razlaga Vrbnjak.

​Polovica za naložbe

V proračunu za prihodnje leto, ki je vreden 18,7 milijona evrov in predvideva za 9,4 milijona evrov naložb, je tako zdaj 2,76 milijona evrov namenjenih gospodarstvu. Največ tega denarja bo šlo za odkupe zemljišč in komunalno ureditev podjetniškega območja. Občina je sicer uradno že leta imela določeno območje, kje bi podjetja lahko vlagala ali se širila, a ni bila lastnica zemljišč in območje ni bilo komunalno urejeno. Zdaj so oblikovali 12,5 hektarja veliko območje ob glavni cesti proti Ljutomeru, med podjetjema Safilo in Žiher.

​Podpora šolajočim se

"Morda se ne zdi veliko, ampak na začetku so take pomoči dobrodošle, ob tem lahko podjetnike oprostimo plačila komunalnega prispevka in spodbujamo izobraževanje mladih s štipendiranjem in podporami za sistem vajeništva. Še pomembnejši je razvoj srednjega šolstva," pravi župan. ​Za ormoško gimnazijo letno namenijo 141 tisočakov, saj jo želijo zadržati in ob splošnem programu in programu predšolske vzgoje pridobiti še program zdravstvene nege.​ Prepričani so, da zdravstveni dom, dom starostnikov in psihiatrična bolnišnica potrebujejo tovrstni kader.

Ob največjem ormoškem zaposlovalcu Safilu bo na desni strani zraslo novo poslovno območje.
Andrej Petelinšek

​Širitev namakanja

Vendar pa mora občina kljub vsemu še veliko vložiti v posodobitve vodovoda in nadgradnjo čistilne naprave v Ormožu, za kar načrtujejo 2,2 milijona evrov. Pri obeh projektih se nadejajo denarja iz Kohezijskega sklada EU.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta