Osmošolec, nadobudni programer, raziskuje podajanje učne snovi z uporabo virtualne realnosti

Tomaž Ajd
25.04.2021 05:00
Erik Oprešnik Hercog ob učenju v šoli išče dodatna znanja, sam se je prijavil na tekmovanje v programiranju in osvojil srebrno priznanje na državnem nivoju.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
2. osnovna šola Slovenska Bistrica

"Nad tekmovanji nisem navdušen, sem pa želel preveriti svoje znanje programiranja. Veliko raje kot tekmovanju čas namenjam za uporabno programiranje, ki me zanima, denimo 3D-igre. Za tekmovanje sem izvedel, ko sem na internetu brskal, katera tekmovanja iz programiranja obstajajo v Sloveniji in iz katerih programskih jezikov. Nanj sem se pripravljal sam, pomagal sem si z zapiski predavanj za jezik Python ljubljanske računalniške fakultete in z reševanjem nalog s preteklih tekmovanj," je povedal mladi računalniški programer, sicer učenec 2. osnovne šole Slovenska Bistrica, kjer obiskuje tudi izbirni predmet računalništva. Tekmovanje je organizirala Zveza za tehnično kulturo Slovenije, Erik je v kategoriji učencev osmih razredov tekmoval v obvladovanju programskega jezika Python. Pred tem se je udeležil šolskega tekmovanja, ki je bilo izbirno za državno in so ga izvedli preko spletnega strežnika.

Erik Oprešnik Hercog Foto: Arhiv šole
Arhiv 2. OŠ Slovenska Bistrica

Erik Oprešnik Hercog piše tudi zanimivo raziskovalno nalogo z naslovom Učenje šolske snovi skozi virtualno realnost. V njej raziskuje poseben način učenja šolske snovi na osnovi več čutov, tako imenovano multisenzorno učenje, z uporabo virtualne realnosti. Pri takšnem učenju snov ne samo slišiš in vidiš, ampak lahko reči tudi preizkusiš in otipaš. Kot primer je uporabil učno snov iz zgodovine o prvem potovanju Krištofa Kolumba v Ameriko in jo kot potovanje na ladji iz pristanišča v Španiji do obale Amerike prikazal v virtualni realnosti. Aplikacijo za virtualno realnost je izdelal v programskem okolju Unity za virtualna očala Oculus quest 2. Cilj potovanja je spoznati, kaj je omogočilo velika geografska odkritja, in nekaj dejstev o prvem potovanju Krištofa Kolumba v Ameriko.

Raziskovanju je dodal anketo in na podlagi njenih rezultatov ugotovil, da je veliki večini učencev tak način učenja bolj zanimiv. Prav tako so anketni rezultati pokazali, da so si vsi učenci zapomnili podatke o rečeh, ki so jih lahko videli, o njih poslušali ter vzeli v roke in uporabili. Najmanj pa si jih je zapomnilo letnico Kolumbovega potovanja, ki je bila prikazana samo v slikovni obliki. "Z raziskovalno nalogo sem želel doseči, da bi se tudi v slovenskih šolah začelo bolj uporabljati multisenzorno učenje s pomočjo virtualne realnosti," pravi obetavni programer. Doda, da ga sicer najbolj zanima ustvarjanje 3D-iger in iger v virtualni realnosti.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta