Pika Nogavička pod Pohorjem peče slaščice

Damijan Toplak Damijan Toplak
05.12.2018 15:16

V slaščičarni Pika Nogavička na Hočkem Pohorju bolj kot na masovnost stavijo na kakovost. Pa tudi na dober odnos z zaposlenimi, pravi lastnica, slaščičarka Lidija Fingušt.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Lidija Fingušt pri omari z vrsto izdelkov
Damijan Toplak

Le malokdo ne pozna slaščičarne Pika Nogavička na Hočkem Pohorju, ki jo je pred sedemnajstimi leti ustanovila Lidija Fingušt. Z možem Zvonetom, ki se je kasneje kot diplomirani živilski tehnolog prav tako pridružil podjetju s sedmimi zaposlenimi, sicer živita v Hotinji vasi. V danes uspešnem podjetju večino izdelkov prodajo prav v lastni butični prodajalni na Hočkem Pohorju, nekaj malega še v podobnih trgovinah z domačimi izdelki. Lidijin brat Aleksander Štern ima v isti stavbi pekarno Štern, obema pa so ljubezen do peke kruha in slaščic privzgojili starši, saj je njuna mama v krušni peči pekla tako kruh kot štajerske gibanice, ki so jih poznali daleč naokrog.

Obe s Piko sta kreativni

Kako to, da je dala svoji slaščičarni ime Pika Nogavička? "Ker je Pika Nogavička razposajena in ker je filmski lik, ki ga poznajo tako starejši kot mladi. Je tudi oseba, ki je zelo kreativna, kakršna skušam biti tudi sama. Res pa je ona rada pekla čalapinke, jaz pa slaščice," Finguštova pojasni odločitev o izbiri imena. Pove še, da njihovi kupci prihajajo iz bližnje okolice in iz Maribora, v preteklosti, ko je bilo na Pohorju več turizma, je bilo tudi bistveno več turistov iz preostale Slovenije pa iz Hrvaške, tudi z morja, iz Srbije in Madžarske. "Za naše kupce je značilno, da se radi vračajo po naše izdelke, saj vedo, da stavimo na kvaliteto, da so naši izdelki ročno izdelani ter da v naše izdelke vložimo vso energijo, dušo in srce, kar premoremo," razloži slaščičarka, ki se še spomni, kako je bilo Pohorje turistično živahno, ko so odpirali, česar sedaj žal ni.

Njihove trgovske police so bogato založene s sladkimi dobrotami.
Damijan Toplak

Zaposlene skušajo ustrezno nagraditi

Ko je bila pred leti brezposelna in se je odločala za novo poslovno pot, se je odločila iz ljubezni. V svojo samostojno zgodbo v slaščičarstvu, za kar se je tudi izšolala, je preprosto verjela. Nekoč sicer ni bilo toliko konkurence, a to je le pozitivno, meni. Tudi v prihodnje nameravajo slediti trendom in novitetam v branži. "Zmeraj pa smo naredili po naše in nikdar nismo kopirali od drugih," dodaja. Izdelki so njeni, mož jih kot tehnolog dopolni. "Skušali bomo ohranjati kvaliteto, stare recepture in razvijati izdelke naprej, sledeč trendom. Imam tudi knjigo, v katero zapisujem stare recepte. Če želiš ohranjati to, kar si dosegel, moraš imeti pozitivno zgodbo," ugotavlja.

Ponosna je na prehojeno pot, da proizvajajo kvalitetne in kreativne izdelke.
Damijan Toplak
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta