Plaz zdrsnil tudi po pobočju Ptujskega gradu: Številni ogorčeni, saj so prepričani, da gre za posledico goloseka

Hojka Berlič Hojka Berlič
17.05.2023 08:06

Ob včerajšnjem obilnem deževju, ki je tudi v Spodnjem Podravju povzročalo številne poplavljene ceste, zalivalo hiše in sprožalo plazove, se je v večernih urah tudi na pobočju ptujskega gradu utrgal plaz.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Včeraj je v popoldanskih urah plaz na griču gradu še miroval 
Hojka Berlič

V zadnjih dneh so se tudi na Ptuju in okoliških občinah sprožali številni plazovi. Razpoka v zemljini se je pojavila tudi na pobočju griča pod zahodnim stolpom Ptujskega gradu. Ptujski gasilci so ob včerajšnjem močnem deževju razpoko nadzorovali, v popoldanskih urah pa dobili tudi sporočilo o plazu na griču. Gasilci so si nemudoma ogledali stanje in ugotovili, da sprememb ni.

Plaz na jugozahodnem pobočju ptujskega grajskega griča 
Hojka Berlič
Gasilci so redno spremljali stanje plazu na grajskem griču.
Hojka Berlič
Gasilci so včeraj popoldne preverili stanje in ugotovili, da večjih sprememb na plazu ni.
Hojka Berlič

V poznejših večernih urah pa se je vendarle zgodilo. Zaradi obilnih padavin se je plaz dokončno utrgal in zemljina je spolzela do vznožja griča na sicer že dlje precej zapuščen vhod v podzemne rove zaklonišča v grajskem griču. Na tej strani sicer ni stanovalcev, plaz pa tudi ni bil tako velik, da bi prebil obzidje in zdrsnil na pločnik ali cesto.

Hojka Berlič
Plaz na jugozahodnem pobočju ptujskega grajskega griča po prvih zbranih ocenah ne ogroža gradu in okolice.
Hojka Berlič

Številni Ptujčani so že včeraj začeli izražati ogorčenje nad dogodkom, ki da naj bi bil po mnenju večine neizogiben, glede na golosek leta 2015. "Ptujska katastrofa!", "Saj ne moreš verjeti!", "Takrat, leta 2015, ko so podirali, sem rekel, da bo koreninski sistem držal 7 - 8 let in nato bo začelo pobočje drseti čez obzidje!", so nekateri od komentarjev na družabnih omrežjih.

Ena od stanovalk območja pod gradom pa je zapisala, da občutek za tamkajšnje stanovalce nikakor ni dober: "Upam, da se ne bo začelo (nadaljevalo, pravzaprav) rušenje obzidja."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta