Pokrajinski muzej Ptuj - Ormož toži občino Središče ob Dravi

Darja Lukman Žunec Darja Lukman Žunec
18.01.2022 15:15

Pokrajinski muzej Ptuj - Ormož se je odločil za nekaj čez 30 tisočakov vredno tožbo zoper svojo zdaj že nekdanjo soustanoviteljico. Za danes napovedani narok na sodišču so preložili na april.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Ormoška enota muzeja ima sedež v grajski pristavi.

Janko Rath

S 1. januarjem 2019 je občina Središče ob Dravi prenehala financirati svoj delež v Pokrajinskem muzeju Ptuj - Ormož (PMPO) in je muzeju predlagala, naj pripravi akt, s katerim bi izstopila iz soustanoviteljstva. Poleg nje so soustanoviteljice še občine Ptuj, Sveti Tomaž in Ormož, a ne tudi okoliške občine na Ptujskem. Kot zatrjuje središki župan Jurij Borko, tri občine na Ormoškem financirajo "do pred kratkim še tri zaposlene v ormoški enoti, medtem ko ptujska občina financira le enega zaposlenega, 31 delovnih mest in materialne stroške pa država oziroma ministrstvo za kulturo".

Direktor PMPO Aleksander Lorenčič pravi, da po odloku o ustanovitvi, torej po temeljnem in veljavnem aktu, medsebojne obveznosti, pravice in dolžnosti soustanoviteljic ostajajo nespremenjene: "Po neuspešni mediaciji je središka občina na pripravljalnem naroku na ptujskem sodišču predlagala pogojno poravnavo, ki prav tako ni bila uspešna, saj ostale tri občine soustanoviteljice s predlogom niso soglašale."

Muzej doslej manjkajoči delež, gre za stroške dela in materialne stroške, kar v treh letih pomeni 47 tisoč evrov, zdaj krije iz lastnih virov. Lorenčič: "Problem financiranja muzejske enote v Ormožu je prisoten že vrsto let. Občine soustanoviteljice so s 1. januarjem 2017 že ukinile financiranje ene zaposlene osebe. Torej je bil izstop občine Središče ob Dravi še dodaten udarec delovanju ormoške muzejske enote. Obveznosti soustanoviteljev izhajajo iz podpisanih pogodb z aneksi. Sprememba odloka o ustanovitvi in pogodba o medsebojnih pravicah, ki jo je v postopku mediacije predlagala Občina Središče ob Dravi, pa nista v naši domeni, pač pa občin soustanoviteljic, vendar po nam znanih podatkih v tej smeri še niso stekli pogovori."

Jurij Borko, središki župan, pojasnjuje, da je leta 2019 občinski svet sprejel sklep o prenehanju plačevanja: "V muzeju ne vidimo interesa, saj nimamo nobene zbirke, za povrh pa se nam zdi nepošteno, da tri občine z Ormoškega plačujemo ormoški del muzeja, medtem ko okoliške ptujske občine ne plačujejo ničesar, ker niso soustanoviteljice, in tudi velika ptujska občina plačuje samo enega zaposlenega. Mi smo v gospodarskem sporu najprej predlagali znesek poravnave v višini 25 tisoč evrov in to ob pogoju, da ostale soustanoviteljice sprejmejo odlok o razdružitvi. To smo predlagali že lani junija, o čemer naj bi se ostale tri občine izjasnile do septembra. Vendar se je z našim predlogom strinjala le ptujska občina, medtem ko se ormoška in tomaževska nista. Rad bi poudaril, da muzejska dejavnost ne sodi med obvezne občinske službe. Naš predlog poravnave in razdružitve naj bi na sodišču obravnavali oktobra lani, a je bila obravnava preložena na januar, danes pa na april."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta