Polskava ne bo več poplavljala, končno se začenja protipoplavno urejanje

Slavica Pičerko Peklar Slavica Pičerko Peklar
23.02.2022 06:00

S posekom grmičevja, ki se je razraslo ob potoku Polskava, so se začela protipoplavna dela na tem vodotoku. Uredili bodo tudi Framski potok in zadrževalnik vode Medvedce.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Potok Polskava je zadnja leta vse pogosteje poplavljal. 
Slavica PIČERKO PEKLAR

V občinah Videm in Kidričevo se začenja dolgo napovedovano protipoplavno urejanje potoka Polskava in Framskega potoka. Dela bodo potekala slabi dve leti, vrednost obseženega projekta pa je 12 milijonov evrov. Do prihodnje jeseni naj bi delavci VGP Drava Ptuj s podizvajalci uredili 8,5 kilometra struge Polskave in 400 metrov struge Framskega potoka ter uredili zadrževalnik Medvedce.

Od Lancove vasi do Lovrenca

Domačini ob obeh potokih vedo povedati, da sta zadnja leta vse pogosteje prestopala bregove svojih strug in ogrožala imetja tam živečih ljudi. Urejanje obeh strug je pomembno z vidika zagotavljanja protipoplavne varnosti, saj bo s poglobitvijo struge zmanjšana poplavna ogroženost na porečju Polskave. Vodotoka bosta tako pripravljena na predvidene stoletne vode. Zdaj zmoreta le pretoke, ki so strokovno izmerjeni in ocenjeni, da se pojavijo vsakih pet let in takrat oba vodotoka poplavljata in ogrožata bivališča v krajih Lancova vas, Popovci, Trnovec, Apače, Lovrenc na Dravskem polju in Župečja vas.

Zadrževalniku vode Medvedce bo vrnjena njegova prvotna funkcija. 
Slavica PIČERKO PEKLAR

Na Direkciji RS za vode dodajajo, da bodo v celoti uredili strugo Polskave od Lancove vasi do Lovrenca na Dravskem polju ter poskrbeli za Framski potok od izliva v Polskavo navzgor. "Strugi obeh potokov je treba poglobiti, odstraniti grmičevje in drugo rastlinje tam, kjer bodo gradili oziroma obnavljali mostove, z novimi bomo nadomestili tudi brvi za pešce. Ureditev struge bo sonaravna, poskrbeli bomo tudi za ribja zavetišča, primerno uredili bomo strme brežine in manjše terase ter več manjših in dve večji ekološki niši, in sicer v Lancovi vasi in na sotočju s Framskim potokom," razlaga Borut Roškar, direktor VGP Drava Ptuj. Pravi, da so s pripravljalnimi deli že začeli in se bodo dela nadaljevala v smeri iz občine Videm proti Kidričevemu in nadaljevali gorvodno po strugah obeh potokov. Večina del bo izvedenih na območju videmske občine, vse od Lancove vasi do stičišča cest Lovrenc-Ptujska Gora, kjer je sotočje Polskave in Framskega potoka.

Potok Polskava je zadnja leta vse pogosteje poplavljal. 
Slavica PIČERKO PEKLAR

Strugo Polskave bodo poglobili in s tem zagotovili 100-letno varnost pred poplavnimi vodami. Sedanja prevodnost struge je 40 kubičnih metrov na sekundo, po regulaciji se bo skoraj podvojila na 70 kubičnih metrov na sekundo. V dolžini 400 metrov pred pritokom v Polskavo bodo regulirali tudi Framski potok. Dno strug obeh potokov bo ostalo enake širine, Polskave šest metrov in Framskega poroka štiri, bodo pa spremenili naklone brežin. Izven sedanjih robov strug ne bodo posegali, zato za projekt ni treba pridobivati zemljišč, razen za izvedbo treh ali štirih ekoloških niš - manjših rokavov z avtohtono zarastjo. V strugah obeh potokov bodo uredili talne pragove in ribja zavetišča, ponekod bo treba utrditi pete brežin. Zaradi poglobitve struge bodo na Polskavi zgradili štiri nove betonske mostove, tri obstoječe pa obnovili.

Obsežnejša dela na zadrževalniku Medvedce

Obsežnejša dela delavce čakajo tudi za dokončno ureditev zadrževalnika Medvedce, ki ni nikoli v celoti opravljal svoje osnovne funkcije. V prihodnje naj bi deloval kot zadrževalnik visokih voda Polskave in Devine. Zgraditi bo zato treba kanale, prelivno pregrado in zapornico ter sanirati nasipe zadrževalnika, ki uravnava odtočni režim ob visokih vodah, obenem pa akumulira vodo za bogatenje v času nizkih pretokov, s tem pa ohranja vodne in obvodne habitate. Zadrževalnik Medvedce lahko sprejme 3800 tisoč kubičnih metrov vode. V zadnjih letih je bil zadrževalnik predvsem kraj, kjer so se ljudje radi sprehajali, v prihodnje naj bi opravljal še svojo osnovno funkcijo. Vrednost projekta je 12 milijonov evrov, sedem milijonov evrov za regulacijo namenja Evropski sklad za regionalni razvoj, preostala sredstva bo zagotovila država. Ker projekt obsega dela, ki potekajo na območju občin Videm in Kidričevo, velja dogovor, da v obeh lokalnih skupnostih zanj namenijo po odstotek vrednosti projekta, torej vsaka po 120 tisoč evrov. Obe občini sta aktivno sodelovali v času priprave projekta, predvsem v organizacijskem smislu in pri ozaveščanju lokalnih skupnosti o pomenu regulacije.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta