Pomembni Bistričani v biografskem leksikonu

Tomaž Ajd Tomaž Ajd
13.06.2021 04:00
Pred kratkim je v tiskani obliki izšel Biografski leksikon občine Slovenska Bistrica, ki predstavlja 470 pomembnih Slovenskobistričanov. Nabor osebnosti se nenehno dopolnjuje in se redno objavlja na spletni strani biografskega leksikona www.zavod-ksb.si. Od oddaje knjige v tisk do sedaj se je seznam podaljšal že za okoli 60 oseb.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Naslovnica biografskega leksikona
Zavod za kulturo Slovenska Bistrica

"Ideja za ta leksikon se je porodila, ko sem prebiral leta 2003 izdano publikacijo Pregled pomembnih osebnosti v občinah Slovenska Bistrica in Oplotnica. Zbral in uredil jo je Stane Gradišnik, izšla pa je v petdesetih fotokopiranih izvodih. Zajema takrat še skupno občino, torej sta zraven Slovenske Bistrice in Oplotnice vključeni tudi sedanji samostojni občini Poljčane in Makole. Zdelo se mi je, da je treba že začeto delo nadaljevati in dodati tudi tiste, ki v prvotni izdaji niso objavljeni," o pobudi za zbirko pravi urednik Silvo Husu. Pri delu mu pomaga šestčlanski uredniški odbor v sestavi Ferdinand Šerbelj (predsednik uredniškega odbora), Viktor Ajd, Edmund Pogorevc, Saša Vidmar, Martina Zanjkovič in Herta Žagar.

Osnovno vodilo uredniškega odbora je, da v leksikon uvrstijo le že pokojne osebe, ki so se rodile na bistriškem območju, so na tem območju nekaj časa delovale ali bivale, so s svojim delom pustile trajne sledi na različnih področjih delovanja ali pa so iz kakšnega drugega razloga ostale v spominu lokalne skupnosti. Uvrščene so tudi žrtve povojnih pobojev, osebe, ki so bile med drugo svetovno vojno ubite kot talci, in interniranci, ki so umrli v nacističnih koncentracijskih taboriščih.

"Podatke črpam iz raznih arhivov, župnijskih kronik, šolskih kronik, enciklopedij, biografskih leksikonov, različnih knjig o zgodovini določenih področij … Kadar je le mogoče, pa najraje pridobim podatke od svojcev osebe. Tako opisanega oziroma opisano tudi bolje spoznam in lahko izpostavim najpomembnejše podatke o njem oziroma njej," pojasnjuje Husu in vabi vse, ki imajo kakšen predlog, koga naj še vključijo v leksikon, in imajo morda še kakšne podatke o predlagani osebi, naj mu pišejo na biografski@zavod-ksb.si. Tudi če ste v leksikonu odkrili kakšno napako oziroma napačen podatek, mu to sporočite na ta e-naslov. Tiskana izdaja leksikona je na voljo po ceni 25 evrov v sprejemni pisarni gradu v Slovenski Bistrici.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta