Potomka na Ptujskem gradu v dobrem stanju, ugotavlja skrbnik. Kakšna bo letina v Halozah in Slovenskih goricah?

Hojka Berlič Hojka Berlič
14.10.2023 05:12

Na zgornjem dvorišču Ptujskega gradu že od leta 1994 uspeva potomka Stare trte pa tudi ranfol in zierfandler. Od leta 2012 za potomko skrbi mestni viničar Andrej Rebernišek.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Prvi grozd je, kakor veleva običaj, odrezala ptujska županja Nuška Gajšek.
MO Ptuj

"Stanje trte, tudi glede na vremenske razmere v letošnjem letu, je dobro. Zlasti če vemo, da so imeli ponekod težave zaradi bolezni. Tudi nekaj potomk najstarejše trte je prizadela celo zlata trsna rumenica," je povedal Rebernišek. Po njegovih besedah si lahko obetamo zanimiv vinski letnik, zelo specifičen, z dobrimi, celo vrhunskimi vini: "Več težav bo zlasti pri zgodnejših sortah, saj so bile v juniju, juliju in v začetku avgustu nadpovprečne količine padavin. Septembra pa smo bili priča čudovitemu vremenu, ki se nadaljuje v oktober. Zato posebno pri poznih sortah ugotavljamo, da je zrelost odlična."

Ob priložnosti so nazdravili s posebno politvijo vina potomk stare trte. 
MO Ptuj

Izpostavlja območje Haloz, kjer so po njegovih besedah zrelostni parametri bistveno boljši kot morda kje drugje, na območjih z bolj bogatimi, ilovnatimi tlemi, kjer so pridelki nekoliko večjii. V Slovenskih goricah pa je po njegovem mnenju pričakovati več svežine, več lahkotnosti, nižje stopnje alkohola. Na grajskem griču so se na trgatvi ob potomki najstarejše trte na svetu zbrali ljubitelji žlahtne kapljice. Kletar Rudi Potrč je tudi letos županji Nuški Gajšek predal posebno polnitev modre kavčine, vino potomk Stare trte, ki uspevajo na ptujskem grajskem griču, na Destrniku in v Ljubstavi v videmski občini. Vsaki občini je glede na letnico podaril 23 steklenic.

Na trgatvi na grajskem griču so letos prvič vzeli v roke škarje najmlajši trgači iz enote Tulipan Vrtca Ptuj, obirali so ranfol in zierfandler.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta