Predsednik sindikata SKEI v Impolu: "Delavcu ni nič dano kar tako"

Tomaž Ajd Tomaž Ajd
20.03.2022 04:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Podjetje Impol
Tomaž Ajd

"Sindikalist mora biti iz delavske sredine, čutiti mora pripadnost do svoje firme. Razumeti mora probleme vodstva in delavcev v podjetju. Vedno mora skušati delati v dobro delavca in ščititi njegove pravice. Poleg tega skuša izboriti še kakšno dodatno pravico, zaradi katere se delavci dobro počutijo. Bdeti mora nad tem, kaj se dogaja v podjetju, spremljati ukrepe delodajalca ...," pravi Ivan Ajd, predsednik sindikata SKEI v Impolu in regijske organizacije SKEI Štajerska. Prav zaradi tega razmišljanja tudi ni poklicni sindikalist, ampak je lani septembra, ko je prevzel ta sindikat, ostal v proizvodnji: "Meni to bolj ustreza. Ljudje, ki so osem ur zaprti v pisarni, izgubijo stik z realno sliko. Tako sem tudi sam deležen ukrepov podjetja." To pomeni, da še naprej opravlja svoje delo osem ur na dan, sindikatu pa pripadata le dve uradni uri na teden. Veliko dela opravi tudi v svojem prostem času.

Ivan Ajd
Osebni arhiv

Slovenskobistričan v Impolu dela že od zaključka šolanja. "Ko se sprejemajo določeni akti, jih predam v pregled pravnikom. Šele potem se pogajam naprej, nikoli na prvo žogo. Imeti moraš posluh, v veliko podjetjih so sindikalisti izgubili empatijo do sodelavca. Tudi sam sem deležen ukrepov, ki jih izvaja delodajalec," pojasnjuje Ajd. V Impolu se je zaposlil leta 1997 v proizvodnem procesu PCP cevarna in tu opravlja delo še danes. Trenutno je zaposlen na delovnem mestu kontrolorja analitika. Sicer pa je spoznal skoraj vsa delovna mesta v cevarni, saj je bil dolgo t. i. skakač, ki zamenjuje odsotne zaposlene.

"Danes težko najdeš mlade, da bi še delali za sindikat, da bi se postavili za koga drugega, ne samo zase. Vsi sindikati imamo v zadnjih letih probleme s članstvom. A treba je vedeti, da niso deležni tega, kar se zgodi, samo člani sindikata, ampak vsi zaposleni. Zato se mlajši ne odločajo za vstop v sindikate. A več ko nas je, bolj smo močni," meni prvi sindikalist v Impolu. "V Impolu so se starejši, ki so delali v sindikatu, upokojili, mlajših pa sedaj ni. Zato smo rekli: ali sindikat zapremo, kar bi bilo zelo slabo za Impol, ali pa ga prevzame nekdo, ki čuti odgovornost do sodelavcev. Prepričali so me, da prevzamem sindikat kot predsednik SKEI, katerega član sem bil že prej," pojasnjuje Ivan Ajd.

Poudarja, da je Impol dober delodajalec, konec koncev je največji delodajalec v regiji. "Trenutno nas je v Slovenski Bistrici zaposlenih okoli 1440. Posledično je toliko družin povezanih z osebnim dohodkom in od tega živijo. So pa še določene zadeve, ki bi jih delavci radi spremenili. Zmeraj težje je karkoli doseči, saj se vse gleda skozi dobiček in korist delodajalca. Delavec bolj ali manj izpolnjuje svoje delovne dolžnosti, za kaj več pa se je vedno treba pogajati, tako za plače oziroma dodatke kot za razne pravice. Zaradi sprememb zakonodaje smo izgubili ogromno pravic. Naj navedem samo en primer: ko sem prišel v Impol, sem imel pet dni več dopusta, kot ga imam zdaj. Zato si mora sindikat prizadevati, da bi te pravice ljudem ostale."

V Impolu nimajo ljudi, ki bi imeli minimalno plačo. Letos so plačo dvignili za 4,9 odstotka, če dosežejo načrte, dobijo dodatnih 3,1 odstotka. Plača je vezana na vrednost točke, lani so dobili tudi lepo božičnico in 13. plačo. "Se je pa treba vsako leto za božičnico, regres, pogajati, nič ni delavcu dano samo od sebe. Odvisno je, če so plani doseženi. Plani dela so visoki, za leto 2022 jih je Impol v primerjavi z letom 2021 dvignil za 50 odstotkov. V teh negotovih časih je to zelo hrabro," poudarja.

"Na sestankih z direktorji moram večkrat poudariti, da delam v imenu vseh in prenašam probleme iz proizvodnje, ki jih v pisarni ne občutijo. Poleg tega primanjkuje usposobljenih delavcev. Slovenska Bistrica se razvija, več je delodajalcev, zato nekateri tudi odhajajo od nas. In s višanjem najnižjih plač smo na neki točki prišli do tega, ko se je v proizvodnji naredila uravnilovka. Zato nismo več dobili ljudi za odgovorna delovna mesta. Ta razmerja bo treba urediti," razmišlja Ivan Ajd. Pravi še, da imajo v Impolu za sedaj dovolj naročil, delo poteka nemoteno.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta