Pripravili usnjarsko delavnico, da ta obrt ne gre v pozabo

Irena Brdnik
13.11.2022 04:20

V Knjižnici Josipa Vošnjaka Slovenska Bistrica so ob tednu otroka za osnovnošolske otroke pripravili usnjarsko delavnico.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Usnjarski mojster Boštjan Golob in knjižničarka Darja Kolar med ustvarjanjem skupaj z otroki
Irena Brdnik

Udeležba na usnjarski delavnici je bila dobra, saj je bilo na njej 22 otrok, ki so z obiskom in veselim druženjem v slovenjebistriški knjižnici potrdili letošnji slogan tedna otroka Skupaj se imamo dobro. Pod vodstvom usnjarskega mojstra Boštjana Goloba iz Ožbalta so rezali, lepili, šivali, spenjali s kovinskimi netki - in nastajali so usnjeni obeski za ključe, zapestnice, ogrlice, tudi gobelin z usnjeno podlago in drugi usnjeni izdelki, plod otroške domišljije, ki so jih lahko odnesli domov.

Mladino spodbuja k poklicu usnjarja

Mojster Golob, ki ima delavnico v Vuzenici in se ukvarja z usnjeno galanterijo in avtotapetništvom, je povedal, da se udeležuje delavnic po vsej Sloveniji, da spodbuja mladino k temu poklicu, za katerega šole ni več, bila pa je v Domžalah. "Upamo, da bomo koga navdušili," pravi mojster. Delavnica je bila za otroke brezplačna, material sta prispevala knjižnica in mojster usnjar. "Z delavnico smo želeli otrokom podati veščine ročnih spretnosti, predvsem pa ohranjanje naše tradicije in slovenskega ljudskega izročila," je povedala Darja Kolar, knjižničarka v pionirski knjižnici.

Znova pravljične ure za najmlajše

Ob tednu otroka je bil v knjižnici pripravljen kotiček z zbranim otroškim gradivom. Obiskali so jih tudi učenci slovenjebistriške 2. osnovne šole, ki so spoznali knjižnico in prisluhnili pravljici Ko so bili krokarji še pisani. Z veseljem pa Kolarjeva po dvoletnem premoru zaradi epidemije koronavirusa napoveduje ponovna srečanja otrok do petega leta starosti na pravljičnih uricah, ki so jih že začeli prejšnji četrtek in bodo do konca marca potekala vsak drugi četrtek v mesecu, in sicer od 16.30 do 17.30. "Otroci prisluhnejo pravljici, sledi ustvarjanje, da se bolje spoznamo in da imajo otroci spomin na to, da je to redna dejavnost v knjižnici in da naslednjič spet pridejo," razloži in vabi Darja Kolar.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta