Prireditev Zmorem v Jakobskem Dolu že vrsto let oblikujejo ljudje, ki se soočajo z raznimi ovirami

Anita Kirbiš Anita Kirbiš
15.07.2023 04:15

Idejo za to posebno druženje v kraju je pred desetimi leti izrazila upokojena patronažna medicinska sestra Nada Žmavc, ki je letos ob občinskem prazniku prejela županovo priznanje

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Željko Vertelj (levo) in Franja Senčič
Anita Kirbiš

Jakobska kulturna dvorana je bila tudi tokrat polna emocij. Kulturni program so oblikovali pogumni Jakobčani, ki jim je življenje namenilo "posebne potrebe". Simon Žavcer, ki je kot otrok utrpel poškodbe v prometni nesreči, je izvajal ambientalno glasbo, člani družine so brali njegovo poezijo. Simon je letos tudi zapel. Korajžno je v Jakobu prvič stopil na oder Matej Jakopec iz Košakov in ob kitarski spremljavi zapel tri pesmi.

Slika Željka Vertlja
Anita Kirbiš

Med kulturnim programom so pogledi vse bolj begali po razstavišču, saj so obiskovalce "nagovarjale" izjemne slike. Umetniška dela je postavil na ogled uveljavljen slikar z usti Željko Vertelj iz Kočevja, ki je leta 1993 utrpel prometno nesrečo in kot tetraplegik ob trdni volji našel smisel v umetniškem izražanju. Umetnika je v Braillovi pisavi predstavila Laura Horvat, ki od rojstva vidno ne zaznava sveta.

Mateja Jakopca je ob kitari spremljala Franja Senčič.
Anita Kirbiš

"Sprva nisem vedel, kaj početi s seboj. Že kot otrok sem rad risal, zato sem se poskušal v risanju. Začetki so bili težki, uporabljal sem papir in barvice, ki so ostali sinovoma, prvo moje platno pa je bil kos rjuhe. V prstih ni bilo pravega občutka in ne prijema, zato sem začel slikati z usti," je o začetkih povedal Vertelj, ki je imel že deset samostojnih razstav, sodeloval pa je tudi pri 40 skupinskih. S prirejenim avtomobilom za invalide se je iz Kočevja sam pripeljal v Jakobski Dol.

Poezija Simona Žavcerja in družine
Anita Kirbiš

Prisotne je nagovorila predsednica KUD Jakob Franja Senčič, ki že vsa leta udejanja prireditev in omogoča nastop tistim, ki jih je življenje za marsikaj prikrajšalo. Odprla je likovno razstavo, ki bo v kulturni dvorani na ogled še cel mesec. "Neverjetni ste in znova ste dokazali, da zmorete," jih je pohvalila Senčičeva, ki se je nastopajočim zahvalila s cvetjem in praktičnimi darilci. Ob zaključku so nastopajoči in obiskovalci družno zapeli V dolini tihi za Darjo, ki ji zdravje ne dopušča več nastopati. Program je vodila Urška Lubej.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta