Prvak v breakdancu: V enajstih letih ni izpustil nobenega treninga

Aleksandra Papež
08.11.2020 05:00

Pred nekaj tedni je Bor Rehak Friš iz Vitomarcev dopolnil šele 18 let in za njim je že uspešna športna kariera. Tudi v prihodnje se vidi le v plesu. Pred nekaj tedni, prav v času, ko je postal polnoleten, je nastopil tudi pred predsednikom Republike Slovenije Borutom Pahorjem kot eden od gostov v programu na sprejemu diamantnih maturantov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Bor Rehak Friš
Osebni Arhiv

Že v zgodnjem otroštvu je v svoji domači sobi delal premete, stoje, akrobacije in prosil starša, da ga vpišeta k uram plesa. Poskusil je tudi trenirati v Športnem centru Barada, kjer je imel njegov oče trening, a je spoznal, da raje pleše in izvaja akrobacije, zato je s sedmimi leti s podporo staršev pričel trenirati v plesni šoli Zapleši si v Mariboru, v razredu plesne učiteljice Ane, in vse do danes niti za en dan ni prenehal trenirati.

​Najmanj dve uri treninga na dan

"To najraje počnem, pri tem ne čutim nobenega napora," o svojih treningih navdušeno spregovori Bor Rehak Friš, ki je bil do sedaj štirikrat mladinski prvak z ekipo, enkrat svetovni prvak z ekipo, leta 2017 evropski prvak posamično, pokalni zmagovalec in državni prvak v breakdanceu. "Treniram najmanj dve uri vsak dan. Pri tem uporabljam tudi tekalno stezo in druge naprave za vzdrževanje kondicije in moči, poleti plavam v domačem bazenu, kolesarim, v dvorani boksam. Ko sem popolnoma osredotočen, me to sprošča."

Osebni Arhiv

Bor trenira v sodobni športni dvorani ob domači hiši v Slavšini, ki je v zaključni fazi urejanja. Borovi cilji so jasni tudi v prihodnje - tukaj želi aktivno poučevati breakdance. "Načrtujem ure breakdancea za vse generacije," pravi. V sosednjem prostoru pa ponosno pokaže poln hladilnik sladoleda podjetja Stork, ki podpira njegov trud.

​Cilj: uvrstitev na olimpijske igre

Sam večino časa trenira brez trenerja, v Maribor se k trenerju Naserju Gutiću (bolj znanemu kot Bboy Naki) odpravi le tu in tam, na izpopolnjevanje koreografij in tehnike. Je pa tudi član Plesne šole Urška, ki jo uspešno vodi Nina Mernik. Na mladinskih olimpijskih igrah v Argentini leta 2018 je med 4000 nastopajočimi zasedel 43. mesto. "Moj cilj je uvrstitev na olimpijske igre leta 2024, torej uspeh na kvalifikacijah leto pred tem," doda. Pri teh svojih ciljih zadnja štiri leta ne popušča, kljub težavam zaradi bolečine v hrbtu. "Ko sem ogret, bolečine ne čutim," poudari. Klasični zobni aparat pa so mu v Digitalnem zobozdravstvu VBO nadomestili z nevidnim, ki ga ne ovira pri treningih.

Pri breakdanceu mu je najbolj všeč, da lahko improvizira - s svojimi koraki, svojimi kreacijami, prepleta enostavnejše in težavne elemente. "Težko izgleda," prikimava Borova mlajša sestra Nikita. Pri tem so padci del treninga. "Neštetokrat padeš, ko treniraš težje elemente, a enostavno te ne boli več," trdi Bor, ki je prvih pet let intenzivnih treningov breakdancea ta šport šele usvajal, sedaj pa ga nenehno nadgrajuje in z njim sebe.

Facebook

Ob vsakodnevnih treningih in tekmovanjih je uspešno zaključil Srednjo trgovsko šolo v Mariboru, smer administrator, sicer pa se je posvetil izključno športu in z njim v celoti diha njegova družina. Oče Egon Rehak, nekdanji športnik, mama Gabriela ter sestra Nikita ga v vseh pogledih podpirajo in mu pomagajo. "Ata in mama sta moja največja podpora, več sem prespal v njunih avtomobilih kakor v svoji sobi in tako tudi onadva. Brez njiju ne bi šlo," poudari zagrizeni športnik. In na vprašanje, kaj najraje počne v prostem času, izstreli odgovor: "Treniram!"

Bor je za svoje uspehe leta 2015 prejel tudi županjino priznanje in leta 2016 plaketo Občine Sveti Andraž v Slovenskih goricah.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta