Ptuj: Kurentov skok in vino Mistik uvertura v kurentovanje

Darja Lukman Žunec Darja Lukman Žunec
03.02.2024 05:00

Danes na Ptuju otvoritvena mednarodna etnografska povorka s predajo mestne oblasti Princu karnevala.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tradicionalni Kurentov ali Korantov skok v Spuhlji je ples z zvonci okrog ognja, s katerim kurenti pričnejo odganjanje zime.   
Andrej Petelinšek

Uvertura v Kurentovanje na Ptuju je bila prireditev Artfesta, ki je sinoči vabila v Mestni kino na ogled dokumentarnega filma Kurentovanje iz leta 1979 in pogovor z njegovimi ustvarjalci.

Včeraj dopoldan so v Vinskem hramu Ptujske kleti Aleš Ivačič, predsednik Zveze društev kurentov, Tine Kek, direktor Ptujske kleti, in Maksimiljan Kadivec, direktor proizvodnje in glavni enolog, predstavili osmo polnitev vina Mistik, ki velja za uradno vino Kurentovanja. Ivančič: "Zgodbo o povezovanju dveh stebrov identitete najstarejšega slovenskega mesta smo pričeli v letu 2016 na simboličen način, saj je sovpadalo s 777-letnico kletarjenja vin v starem mestnem jedru. Vsako leto vino predstavimo ob svečnici, v času pusta in v okviru Kurentovanja, ki ga uvrščamo med deset največjih etnografskih prireditev na svetu."

Letošnje vino Mistik so v Ptujski kleti donegovali iz mošta grozdja, nabranega v vinogradu s 700 trsi sorte renski rizling družine Kolednik v cirkulanski občini, kjer je na trgatvi sodelovalo kar 150 članov iz 23 kurentovih ali korantovih društev.

Tradicionalni Kurentov ali Korantov skok v Spuhlji je ples z zvonci okrog ognja, s katerim kurenti pričnejo odganjanje zime.   
Andrej Petelinšek

Na domačiji 2. princa karnevala Matevža Zokija v Budini pri Ptuju pa so ob opolnoči izpeljali Kurentov skok. Častilci tradicije si v siju ognja prvič nadenejo zvonce in s tem oznanijo pustni čas.

Glavi otvoritveni dogodek je današnja etnografska povorka, h kateri sodi predaja oblasti županje Nuške Gajšek karnevalskemu princu Marku Šamperlu - ptujskemu mestnemu sodniku Francescu Guffanteju, s čimer se ob 11. uri tudi uradno prične 64. Kurentovanje.

Predaji oblasti sledi povorka, na kateri bodo svoje običaje in obrede prikazali izvirni pustni liki s ptujskega območja, iz Slovenije in tujine. Danes bo po napovedih ptujskega zavoda za turizem v povorki sodelovalo več kot 2 100 nastopajočih iz petih držav. Predstavilo se bo 76 skupin iz društev, ki veljajo za skrbne varuhe etnografske pustne dediščine.

Že od jutra pa na Novem trgu poteka tradicionalna dobrodelna Obarjada Lions kluba Ptuj. Tekmovalne skupine, letos jih je 25, se merijo v kuhanju obare, ki jo potem razdelijo med obiskovalce. Donacije prispevajo tako tekmovalne ekipe, večinoma iz podjetij in prijateljskih klubov Lions iz celotne Slovenije ter obiskovalci s prostovoljnimi prispevki.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta