Ptujska pravljica prvič tudi na novi tržnici

Hojka Berlič Hojka Berlič
02.12.2019 16:29

Danes se s prižigom luči začenja Ptujska pravljica, ki poleg stalnic prinaša tudi drsališče in Ledeno vas na prenovljeni tržnici

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Dela na tržnici zaključujejo, prevzem naj bi občina v večji meri opravila jutri.
Hojka Berlič

V številnih mestih po Sloveniji so praznične luči prižgali minuli konec tedna, danes se jim pridružuje Ptuj. Po nekaj letih unikatne ptujske okrasitve, ki je naletela na mešane odzive Ptujčanov, se letos najstarejše mesto vrača h klasični okrasitvi, v kateri prevladujejo lučke, na Mestnem in Slovenskem trgu ostajata osrednji točki naravni smreki. Staro mestno jedro bo krasilo tudi 20 božičnih drevesc, za katera bodo okraske izdelali otroci iz ptujskih osnovnih šol in vrtcev ter drevesca danes tudi okrasili. "Naša želja je, da vključimo otroke v sooblikovanje okolja, v katerem živijo," so sporočili z občine.
V letošnjem proračunu so za praznično okrasitev - za njeno postavitev in kasnejšo odstranitev ter nakup lučk - namenili 35 tisoč evrov. "Uporabili smo tudi nekaj starih lučk, ki jih že imamo. Krasitev bomo vsako leto dopolnjevali in nadgrajevali. Letos smo v skladu s finančnimi zmožnostmi naredili najboljše, kar smo zmogli, in upamo, da bodo ljudje zadovoljni," je povedala ptujska županja Nuška Gajšek.
Dogajanje ob prižigu lučk se bo na ptujskem Mestnem trgu začelo ob 17.45, ko organizator, Zavod za turizem Ptuj, obljublja pester program. Predstavil se bo zbor učencev ptujskih osnovnih šol, prvi dan Ptujske pravljice bo znova zaznamoval prihod Ledene kraljice in ognjenega spremstva, prostor za norčije bodo prepustili ptujskima škratoma, manjkalo ne bo niti lokalne ponudbe in kulinarike. Dogajanje pa bodo zaključili s koncertom skupine IL Divji.

Drsališče le na tržnici

Veliko dogajanja v prihodnjem mesecu naj bi se kljub številnim pomislekom, ki so se pojavljali v zadnjih tednih glede realnosti roka za dokončanje del, vendarle odvilo na prenovljeni tržnici. Pogodbeni rok za dokončanje obnove se je iztekel minulo soboto. Prevzem naj bi občina tako predvidoma opravila jutri, z izjemo majhne uličice med Miklošičevo 3 in Murkovo 2 (med Reprizo in Ribarnico Delfin), kjer bodo morali obnoviti oporni zid ob stopnišču in zamenjati že položene tako imenovane mačje glave z granitnimi kockami. Gajškova: "Do zamika pa je prišlo tudi na delu pri gostilni Rozika, in sicer zaradi usklajevanja z Zavodom za varstvo kulturne dediščine Slovenije glede prezentacije mestnih vrat v tlaku." Tlakovanje uličice in sanacija stopnišča bosta tako potekala še v začetku prihodnjega leta, prevzem ostalega je predviden 16. decembra.
Kot so še pojasnili na občini, bodo drsališče predvidoma lahko začeli postavljati že jutri. Upravljale ga bodo Javne službe Ptuj, občina pa z njegovim najemom ne bo imela stroškov, saj bo sredstva zagotovila Perutnina Ptuj.

Prezentacija mestnih vrat v tlaku naj bi bila končana do 16. decembra.
Hojka Berlič

Novosti in stalnice

Na Zavodu za turizem Ptuj hkrati s postavitvijo drsališča napovedujejo tudi otvoritev Ledene vasi. "V njej bodo postavljeni igluji, živalice, s smrečicami bomo ozelenili prednji prostor in pričarali zimsko idilo. V vasi bo vsak dan prisoten animator. Otroci bodo tam vsak dan krasili smrečice, vse do 16. decembra, ko pride Božiček. Takrat pa bomo postavili še Božičkovo hišo in Škratov brlog," pojasnjuje direktorica zavoda Tanja Srečkovič Bolšec.
To pa niso edine novosti. Začetek strnjenega dogajanja Ptujske pravljice, od 13. decembra naprej, bo zaznamoval prihod Party School Busa, na katerem bodo tri popoldneve potekale animacije. Najmlajše bosta isti dan s prihodom že tradicionalno razveselila teta Zima in dedek Mraz s spremstvom.
V sklopu Ptujske pravljice so do konca meseca pripravili vsakodnevni zabavni program s pravljičnim sejmom in Pravljičnim kotičkom, kjer se bo skrival Božiček. Med tednom bodo v programu sodelovali otroci ptujskih osnovnih šol, animatorji bodo pripravili številne otroške predstave, večere bodo popestrili tudi koncerti.
Stalnice prazničnega dogajanja ostajajo rekreativni Božičkov tek po mestnih ulicah 26. decembra, odhod tete Zime in dedka Mraza s spremstvom 30. decembra ob 17. uri, Otroško silvestrovanje 31. decembra s pričetkom ob 11. uri ter Veliko silvestrovanje, letos s skupinama Zaka pa ne in Abba Mia, ki se bo 31. decembra začelo ob 22. uri.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta