Rakuševa četrtič na festivalu v Cannesu, drugič z nagrado

Natalija Sinkovič
02.07.2023 07:30

Janja Rakuš spet prepričala filmsko žirijo v Cannesu

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Janja Rakuš, filmska ustvarjalka
Osebni Arhiv

Med 16. in 27. majem je na francoski rivieri v Cannesu potekal že 76. filmski festival, ki velja za enega najpomembnejših in najbolj znanih na svetu. V glavnem tekmovalnem programu se je za zlato palmo potegovalo 21 filmov, prva nagrada za najboljši eksperimentalni film pa je spet pripadla Bistričanki Janji Rakuš. Nagrajence so razglasili 20. maja.

Priznanje za Janjo Rakuš v Cannesu
Osebni arhiv

Alkimija na reki Amstel

Janja Rakuš je na letošnjem mednarodnem filmskem festivalu v Cannesu za svoj kratki film Alkimija na reki Amstel (III) prejela prvo nagrado za najboljšo eksperimentalno kinematografijo. "Film Alchemy on the Amstel (III) oziroma Alkimija na reki Amstel (III) je zadnji del trilogije, posnete na reki Amstel v Amsterdamu. Gre za filmsko popotovanje po podzemnem svetu, nekakšnem grškem Hadu, ki ga sanja in sproti ustvarja reka Amstel, ki je tudi glavna protagonistka filma. Če je bila v prvih dveh delih reka tekoče ogledalo, vizualni orakelj, ki odseva vzporedno vesolje mesta Amsterdam, je v tretjem delu vloga reke in ključ pripovedi v njenem spominu in njeni odsotnosti," pripoveduje Janja Rakuš.

Beseda eksperimentalen je ohlapen in ne preveč posrečen izraz za filmsko umetnost, ki ne pripada filmski industriji in njenim umetniškim in producentskim pravilom. Eksperimentalna kinematografija je zelo kompleksno področje znotraj sedme umetnosti, ki ima dolgo in bogato zgodovino. Običajno ne uporablja vnaprej pripravljenega scenarija, razlikuje pa se tudi v strukturi in po montaži filma. "V filmu lahko človeka, na primer, vključimo na dva načina. Prvič, kot direktno upodobitev človeškega bitja, karakterja, s pomočjo igralca. Druga možnost je ustvarjanje filmske oblike, ki ima sama vse lastnosti človeškega bitja. Nežnost, strah, sproščenost, širjenje, krčenje, spreminjanje ... Prvi način je Gledališče, drugi pa Poezija. Sama se bolj nagibam k drugemu in skušam v svoje filme prenesti elemente in principe slikarstva. Moji filmi so slikarski, fleksibilni prostori, po katerih lahko potuješ, se potepaš, sprehajaš, prostori, ki te ovijejo, se te držijo in se jih težko otreseš. Ampak v končni fazi je film vedno projekcija svetlobe na dvo- ali tridimenzionalno podlago," razlaga Rakuševa.

S filmskega festivala v Cannesu
Janja Rakuš

Nagrade kar dežujejo

"Trenutno nagrade kar dežujejo. Kaj mi pomenijo? Verjetno naslednji film," pravi nagrajenka. Janja Rakuš se je tega prestižnega festivala udeležila že štirikrat, letošnja nagrada pa je že druga. "Tokrat so me pod svoje okrilje vzeli italijansko-ameriški producenti 8&Halfilm Awards in Wild Filmaker. Moj film je bil predstavljen skupaj s filmom Forty Winks, v katerem igra Susan Sarandon, ki se je spomnimo iz filma Thelma in Louise in filma The Hunger, kjer je igrala skupaj z Davidom Bowiejem in Catherine Deneuve," je še povedala Janja Rakuš, ki se festivala sicer ni udeležila, saj hiti z zadnjimi korekcijami, da bo konec maja lahko izšel njen že nagrajeni roman Tri barve za eno smrt.

 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta