Rokodelci Slovenske Bistrice, dobitniki certifikatov Naše najboljše

Tomaž Ajd Tomaž Ajd
15.11.2020 05:00

Na spletni strani Centra domače in umetnostne obrti (CDUO) Slovenska Bistrica je na ogled virtualna razstava izdelkov slovenjebistriških rokodelcev, ki so prejeli certifikate v projektu vzpostavitve kolektivne blagovne znamke Naše najboljše. Med prejemniki je sicer tudi sam CDUO od posameznih oblikovalcev pa Natalija Sinkovič, Darja Hudin, Vesna Plavec in Marijan Crnič. Skupno so dobili pozitivno mnenje strokovne komisije in pravico do uporabe te znamke za skupno 38 rokodelskih izdelkov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Arhiv CDUO Slovenska Bistrica

Nosilec projekta kolektivne blagovne znamke je Zavod za turizem Maribor - Pohorje, ki s tem vzpostavlja celovito in usklajeno ponudbo kakovostnih izdelkov in storitev na območju Maribora z Dravsko dolino in Dravskim poljem, Pohorja in Kozjaka ter Slovenskih goric. Strokovna komisija je po poletnih delavnicah in svetovanjih ponudnikom septembra opravila prvo ocenjevanje rokodelskih izdelkov in izdelkov unikatnega ter industrijskega oblikovanja ter ovrednotila prijavljene izdelke.

Natalija Sinkovič
CDOU Slovenska Bistrica

Volnena oblačila, nakit iz aluminija ...

Natalija Sinkovič je za pridobitev certifikata pripravila oblačila, copate, deklico in gozdnega palčka iz čiste ovčje volne ter lanene vrvice - špage, za kvačkane podstavke, nakupovalno mrežo in nahrbtnik. Po Pohorju so se od nekdaj pasle ovce, ki so dajale čisto ovčjo volno, pridne ženske roke so jo spredle in iz nje spletle topla zimska oblačila, otrokom pa so izdelale preproste igrače. Na temeljih te dediščine so nastali tudi izdelki Sinkovičeve.

Darja Hudin
CDUO Slovenska Bistrica

V volni je navdiha našla tudi Darja Hudin, ki je prejela certifikat za kapo z zanimivim reliefnim vzorcem, dvojno pleten brezrokavnik, dvojno pleteno odejo, naglavni trak, volnene nogavice in tri različice volnenih rokavic. Kot likovna pedagoginja pri pletenju posebno pozornost namenja kombiniranju barvnih tonov posameznih volnenih niti in izbiranju vzorcev, ki jih povzema po tradicionalnih slovenskih motivih. Zaradi dvojnega pletenja so njene pletenine izjemno tople in se lahko nosijo na obeh straneh. So trpežne in ne obremenjujejo okolja.

Ponovna uporaba, lokalni material in trajnostno oblikovanje iz industrijskega aluminija pa so zaščitni znaki blagovne znamke Vesne Plavec - Avantgard metalli. Uhani in sponka Štajersko srce sta njeni samostojni deli, v dveh delih pa je ustvarjalne moči združila z mojstrom ročno obdelanega kamna Marijanom Crničem.

Vesna Plavec in Marjan Crnič
CDUO Slovenska Bistrica

Lokalni kamen - pohorski škrilj iz Koritnega nad Oplotnico - in industrijski aluminij iz slovenjebistriškega Impola sta dobila novo dimenzijo v čudoviti simbiozi minimalističnega oblikovanja. Nastala sta simpatično sodobno stojalo Štajersko srce in vsestransko uporaben dekorativni pladenj.

Uporabna keramika slovenske tradicije

Strokovno komisijo je prepričal tudi nabor prijavljenih keramičnih izdelkov, ki jih kot interpretacije tradicionalnih lončarskih izdelkov iz vsakdanjega življenja naših prednikov izdelujejo v CDUO Slovenska Bistrica. "Tri pozitivno ocenjene kolekcije zajemajo 16 uporabnih in dekorativnih ročno oblikovanih izdelkov standardnih oblik, poslikanih z motivi slovenske krasilne umetnosti. Potičnik, sklede, pekače, skodelice za enolončnico, klobasarico in terilnik so v svojih kuhinjah uporabljale naše babice. Zajemalko, vrelno veho, hladilec in vrč s čašami so pri kletarskih opravilih potrebovali naši dedki," razlaga Anja Zamuda iz CDOU Slovenska Bistrica. To je le del širokega nabora izdelkov slovenjebistriškega rokodelskega centra in rezultat 17-letnega dela.

Za promocijo znamke Naše najboljše bo skrbel Zavod za turizem Maribor. Vzpostavitev in nadgradnjo oskrbno-prodajnih poti ter drugo logistiko pa bo prevzela Zadruga Dobrina, ki že vrsto let razvija ponudbo trajnostnih lokalnih pridelkov in izdelkov. Izdelki bodo na voljo tudi v njihovi trgovini v Gosposki ulici v Mariboru.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta