S humanitarnim projektom bodo omogočile najlepše pogled na Ptuj

Hojka Berlič Hojka Berlič
16.03.2019 03:15

Na dobrodelnem koncertu ob dnevu žena so znova zbirale donacije za svoje humanitarne projekte, ker je letos 1950-letnica mesta bodo financirale okvirje, ki bodo postavljeni po mestu, imenovani Ptujski pogledi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Številni nastopajoči s premierjem Marjanom Šarcem in županjo Ptuja Nuško Gajšek
Arhiv Društva Soroptimist Ptuj

Že petnajsto leto zapored so članice humanitarnega društva Soroptimist Ptuj ob dnevu žena organizirale dobrodelni koncert, ki je napolnil dvorano dominikanskega samostana. "Tudi letos bomo, glede na to, da smo organizirale koncert v tej večji dvorani, zbrale dovolj sredstev za izvedbo kar treh projektov. Nadaljevale bomo projekt Mirno morje, ki smo ga začele pred nekaj leti, da bi otrokom iz socialno ogroženih družin pomagale, da gredo lahko na morje, in jim omogočile izjemno izkušnjo. Lani smo se pridružile še Botrstvu, kar bomo nadaljevale tudi letos. Lani smo pomagale kar 16 otrokom iz našega okolja z mesečno donacijo, s katero vsaj malo poskušamo zmanjšati socialne razlike med otroki. Vsako leto pa nekaj podarimo tudi našemu mestu. In ker je letos rojstni dan našega mesta, in sicer 1950-letnica, želimo tudi me dati svoj prispevek," je pojasnila predsednica društva Alenka Korpar.
Potem ko so lani na Ptuju in v okolici postavile male knjižne hiške, v katerih so knjige na voljo prav vsakomur, so letošnji projekt poimenovale Ptujski pogledi. Skozi ta turistični okvir bodo domačinom in turistom omogočile najlepše poglede na naše najstarejše mesto. Okvir bo delo akademskega kiparja Tomaža Plavca, otvoritev pa napovedujejo v maju.

Večer plesa, petja, glasbe so pripravili
FB Društva Soroptimist Ptuj

Pomembno je pomagati

Dobrodelnega koncerta se je udeležil tudi predsednik vlade Marjan Šarec, ki je ob priložnosti spomnil na pomen solidarnosti. "Seveda, brez denarja se ne da delati in živeti. To je dejstvo. Pomembno pa je tudi, da pomagamo. Ko smo za nekoga nekaj dobrega naredili in za to nismo bili plačani, je to neprecenljiv občutek. To vemo na primer prostovoljni gasilci in vsi, ki se ukvarjajo s prostovoljstvom." Ob dnevu žena pa je Šarec spregovoril tudi o tej temi: "Življenje žensk je tudi danes težko, kljub temu da živimo v sodobnem svetu in bi mislili, da so stereotipi že zdavnaj preseženi. Pa žal ni tako. Ženske se morajo še vedno dokazovati na vseh področjih. Še vedno je tudi težava dati jih na izvoljiva mesta v politiki. Ob tem morajo skrbeti še za družino in tisoč tistih malenkosti, ki se jih sploh ne vidi." Čeprav so se razmere spremenile, tudi moški precej postorijo, po njegovem mnenju vendarle v domu in tudi v marsikaterem poklicu, nihče ne more nadomestiti žensk, saj so preprosto drugačne od moških.

Prostovoljstvo usmerja k pravim vrednotam

Pomembni članici društva Soroptimist sta tudi ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Aleksandra Pivec ter ptujska županja Nuška Gajšek. V Sloveniji je še veliko žensk, ki morda nimajo takšne sreče kot tiste, ki so se zbrale na koncertu, saj nekatere, ki živijo v morda bolj oddaljenih krajih, nimajo možnosti, da bi se njihov glas slišal, je izpostavila Pivčeva. "Presenetil me je podatek, ki sem ga dobila pred nekaj dnevi, da je na podeželju še vedno vsaka peta ženska žrtev različnih zlorab - psihičnih, fizičnih, tudi spolnih. Prepričana sem, da ti ženski glasovi kličejo po pomoči in da je najmanj, kar jim lahko ponudimo, to, da njihov glas slišimo in da seveda skušamo pomagati po svojih močeh," je dejala.
Gajškova pa je izrazila prepričanje, da so solidarnost, tovarištvo in dobrodelnost dobrodošli tudi zato, ker ljudi povezujejo in jih usmerjajo k pravim vrednotam in ciljem: "Zato je to pomembno prenašati tudi na mlajše generacije. Prostovoljstvo pa je treba tudi krepiti in ga tudi primerno nagraditi, pa ne govorim v finančnem smislu, temveč mu dati tisto pravo priznanje, ki mu pritiče, da se bo lahko razvijalo."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta