S psičko gresta morda na največjo razstavo na svetu

Aleksandra Papež Aleksandra Papež
01.11.2023 04:43

Danes petnajstletna Nikita Rehak Friš iz Vitomarcev se je pred štirimi leti prvič srečala s kinologijo, to je z vzrejo psov in z njihovim preučevanjem. Sedaj je že sama prava mojstrica

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nikita Rekah Friš z bišonom Tysonom
Osebni arhiv

Nikita Rehak Friš je pred štirimi leti postala lastnica svojega prvega razstavnega kužka, havanskega bišona Tysona. Kmalu so ga prijavili na prvo razstavo v Mariboru, čeprav v družini niso vedeli, kako ti dogodki sploh potekajo. A Tyson je dosegel zelo dobre rezultate. "Od daleč se je videlo, da smo na tem področju začetniki, a nam je uspelo," z nasmehom razloži. V svet kinologije jo je nato popeljala Kaja Perkovič, ki v Mariboru vodi svojo šolo razstavljanja psov.

Del že omenjenih pasjih razstav pa je tudi Junior Handling, tekmovanje otrok do 18. leta, pri čemer se ne ocenjuje le psa, temveč znanje njegovega lastnika, torej otroka oziroma mladostnika. "Udeleženec mora po FCI-standardu predstaviti svojega psa in osnovne značilnosti pasme," pojasni Nikita, ki zdaj razstavlja že različne pasme psov v Sloveniji in v tujini. Ljubezen do psov in vztrajnost jo ženeta naprej, da ji pri tem ni nič preveč težko. Trud pa je poplačan z dosežki, saj je na vseh razstavah do zdaj stala na stopničkah.

Z ameriškim kokeršpanjelom Nixonom
Osebni arhiv

"Razstave so vsak vikend, od petka do nedelje, družina za to porabi veliko časa. Tudi na evropsko prvenstvo v Parizu smo se odpravili z avtom," povedo njeni domači. V tem letu je na primer Nikita 24 vikendov preživela na pasjih razstavah v različnih državah.

Ni pa dovolj samo znanje o psu in pasmah ter seveda delo s psom, znati ga je treba tudi urediti. Pri tem ji pomaga Albina MyGenaro. Nikitin prvi kuža Tyson zdaj nosi naziv mednarodni prvak v lepoti, tudi njena psička Stormi, stara šele 17 mesecev, je že mednarodna prvakinja v lepoti. Z njo se bo morda uvrstila tudi na največjo razstavo psov na svetu CRUFTS 2024, ki je vsako leto v Birminghamu v Angliji in bo marca prihodnje leto. Pri družini Rehak Friš pa imajo tudi že prvo leglo havanskih bišonov, za kar sta zaslužna prav Tyson in Stormi. Upajo, da bodo lahko tam zastopali našo državo tudi na tekmovanju v Junior Handlingu, ne le razstavljali Stormi. V Mariboru je namreč na državnem prvenstvu osvojila naziv državne prvakinje v Junior Handlingu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta