Safilo Ormož: Kaj je obljubil minister Počivalšek?

Darja Lukman Žunec
12.03.2021 19:55
Gospodarski minster Zdravko Počivalšek se je danes popoldan sestal z župani Danijelom Vrbnjakom (Ormož), Jurijem Borkom (Središče ob Dravi) in Mirkom Cvetkom (Sv. Tomaž) in po video povezavi govoril z lastniki podjetja.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zdravko Počivalšek danes v Ormožu napovedal pomoč države pri ustvarjanju novih delovnih mest  
Darja Lukman Žunec

Gre za župane občin, iz katerih je tri četrtine zaposlenih, ki naj bi junija izgubili delo v ormoškem Safilu. Predstavili so mu nekaj predlogov ukrepov,  predvsem na področju samozaposlovanja, zaposlovanja in spodbud za naložbe, napovedali pa so tudi, da upravičencem lahko dodelijo socialno pomoč. Ormoški župan Danijel Vrbnjak je predlagal, da naj se območje občine obravnava kot posebno problemsko območje, za katerega je treba sprejeti posebne državne spodbude. Počivalšek je njihove predloge sprejel in napovedal, da se bo zavzel za oblikovanje posebnega obmejnega problemskega območja.​

Najslabša možnost je borza

Po pogovoru z župani in nato še po pogovoru v podjetju po video povezavi z enim od lastnikov skupine Safilo, je minister povedal, da država sicer na poslovno odločitev podjetja ne more vplivati, a ima na voljo rešitve: "Kot sem se seznanil bo podjetje ostalo pri časovnici napovedanega zapiranja proizvodnje na tej lokaciji. Vsem, ki delajo v tem podjetju kljub temu sporočam, da imamo v državi stabilno finančno situacijo in bomo naredili vse za zaposlene. Rešitve gredo v treh smereh. Najslabša bo, če bodo delavci pristali na zavodu za zaposlovanje. Mi bomo v vmesnem obdobju  do junija preverili možnosti za prezaposlitve v druga podjetja. Delamo na tem,  da bi našli nekoga, ki bi tukaj vzpostavil podobno ali drugačno proizvodnjo in zato se bomo  z vodstvom družbe iz Italije srečali na bolj konkretnih pogovorih. Poskušali bomo najti načrt kako nadaljevati tako ali drugačno proizvodnjo v teh prostorih, ki bo tako dobro organizirana kot je sedanja. Govorim tudi v imenu predsednika vlade  Janeza Janše in lahko obljubim, da bomo naredili vse, da najdemo rešitve."  

V izjavi, ki so jo iz občine Ormož danes namenili zaposlenim v Safilu, je župan Danijel Vrbnjak med drugim zapisal: "Želimo si, da bi dobili vsi zaposleni v prihodnosti zaposlitev, ki jo boste žal z zaprtjem podjetja izgubili. Občina Ormož bo vložila vse napore, da bo pot do vaših novih zaposlitev čim lažja. Zavedamo se tudi dejstva, da je v podjetju zaposlenih kar nekaj starejših delavcev in invalidov, ki jim je potrebno še posebej pomagati pri iskanju novih zaposlitvenih možnosti."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta