Sanacija lovrenške gramoznice se bliža h koncu

Slavica Pičerko Peklar Slavica Pičerko Peklar
06.11.2020 06:20

Milijoni za odvoz odpadnih gum. Občina Kidričevo načrtuje na območju med Kidričevim in Lovrencem na Dravskem polju obrtno-podjetniško cono

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Odvoz odpadnih gum iz gramoznice v Lovrencu na Dravskem polju se te dni končuje.
Slavica PIČERKO PEKLAR

Da je zadnji čas za dokončen odvoz odpadnih gum iz nekdanje gramozne jame v Lovrencu na Dravskem polju, pravi te dni Anton Leskovar, župan občine Kidričevo, na območju katere je gramoznica: "Gre za kake tri hektarje degradiranega območja, nekdaj je bilo tukaj črno odlagališče, potem pa je izrabljene gume sem začelo voziti podjetje Albin Promotion iz Majšperka. Kje in zakaj se je zapletlo z dovoljenji, na občini ne vemo, a dejstvo je, da se je nekje zapletlo in je omenjeno podjetje zdaj že v stečaju. Država mu je že pred leti naložila sanacijo gramozne jame, a se to ni nikoli zgodilo, je pa vmes na tem odlagališču gum dvakrat zagorelo, kar je še dodatno onesnažilo naše okolje. Pred leti se je država, ker ji je grozila visoka kazen Evropske komisije, sanacije lotila kar sama. Nam je v bistvu vseeno, kdo jamo sanira, da le ne bo več ekološka bomba sredi našega Dravskega polja, ki je veliko kmetijsko območje in bogato z vodo. Na lokalni ravni, torej z občinskim denarjem, bomo poskrbeli za zapolnitev jame z zemljo, saj z materialom ne bo težav. V neposredni soseščini gramoznice se bo namreč v prihodnje gradila kidričevska obvoznica, v načrtu pa so tudi dela na potoku Polskava. Primerne zemlje za popolno sanacijo jame bo tako dovolj."

Odvoz odpadnih gum iz gramoznice v Lovrencu na Dravskem polju se te dni končuje.
Slavica PIČERKO PEKLAR

Na vprašanje, kaj bodo po revitalizaciji naredili z zemljiščem, ki je v občinski lasti, Leskovar odgovarja, da ga v prostorskih planih namenjajo gradnji poslovno-industrijske cone. Konkretnih načrtov pa da še nimajo.

Gum skoraj ni več

Do konca novembra naj bi, tako na naša vprašanja odgovarjajo na inšpektoratu za okolje in prostor, iz gramozne jame odpeljali še zadnje gume. "Inšpektorat za okolje in prostor je leta 2012 družbi Albin Promotion (AP) odredil odstranitev vseh izrabljenih gum, odpadkov iz mehanske obdelave, komunalnih odpadkov in odpadnih gum iz postopka vulkanizacije iz gramoznice na Dravskem polju. Ker svojih obveznosti podjetje ni izpolnilo, je inšpektorat leta 2013 začel izvršbo inšpekcijske odločbe po drugi osebi. Pri tej izvršbi gre tudi za izvršitev sodbe sodišča Evropske unije, ki je bila razglašena aprila 2017 in v kateri je sodišče ugotovilo obstoj kršitve v zvezi z neustreznim skladiščenjem in odlaganjem velike količine izrabljenih gum, delno mešanih z drugimi odpadki, v gramozni jami na ozemlju občine Kidričevo, konkretneje v Lovrencu na Dravskem polju," sporočajo z inšpektorata za okolje in prostor.

Odvoz odpadnih gum iz gramoznice v Lovrencu na Dravskem polju se te dni končuje.
Slavica Pičerko Peklar
Odvoz odpadnih gum iz gramoznice v Lovrencu na Dravskem polju se te dni končuje.
Slavica PIČERKO PEKLAR

Do leta 2015 je bilo tako odstranjenih 2085 ton izrabljenih gum, v naslednjih treh letih pa še dobrih 38 tisoč ton odpadnih gum, kar je državo po nekaterih podatkih stalo vsaj tri milijone evrov. V letu 2018 je bila izdana dodatna inšpekcijska odločba za odstranitev še nekaj več kot 27 tisoč ton odpadnih gum, prekritih z gramozom, za katere je bilo leta 2017 ugotovljeno, da niso bile vgrajene v skladu z gradbenim dovoljenjem. "Do konca letošnjega oktobra je bilo iz gramoznice odpeljanih še skoraj 24 tisoč ton izrabljenih gum in tisoč ton tako imenovane tehnične gume. Pogodbeni rok za izvedbo javnega naročila se izteče konec novembra 2020," dodajajo na inšpektoratu.

Kdo bo plačal odstranitev

Na vprašanje, kolikšni so stroški sanacije, odgovarjajo, da bodo s točnimi podatki o stroških izvršb in količini odpeljanih odpadkov razpolagali po zaključku vseh del.

Oddahnili si bodo tudi domačini, mimo katerih vodi cesta do gramoznice.
Slavica PIČERKO PEKLAR
Odvoz odpadnih gum iz gramoznice v Lovrencu na Dravskem polju se te dni končuje.
Slavica PIČERKO PEKLAR

V odgovoru na naša vprašanja, kdo bo plačal stroške sanacije, pa na inšpektoratu za okolje in prostor, ki deluje v okviru istoimenskega ministrstva, dodajajo: "V skladu z Zakonom o varstvu okolja je povzročitelj odgovoren za odpravo vira čezmernega obremenjevanja okolja in njegovih posledic ter za preprečevanje in sanacijo okoljske škode tudi v primeru stečaja, zato je IRSOP sprožil vse pravne postopke za izterjavo stroškov od povzročitelja onesnaževanja. Do sedaj je Furs izterjal dobrih 34 tisoč evrov, ostali stroški izvršbe pa bodo poplačani tudi iz stečajne mase."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta