"Še vedno rada pridem sem, kjer sem se naučila jahati in vsega, kar moram vedeti o konjih"

Slavica Pičerko Peklar Slavica Pičerko Peklar
12.09.2020 06:00

V Konjeniškem parku Starošince poslanstvo povezujejo s konji in ljudmi. Aktivnosti in terapije s pomočjo konja zadnja leta nadgrajujejo s kulturnim in terapevtskim turizmom.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V Konjeniškem parku Starošince je vsak dan živahno.
Slavica PIČERKO PEKLAR

Da je kar nekaj let prihajala v Konjeniški park Starošince, je sredi tedna, ko je na druženje ob 15-letnici delovanja vabila organizacija Nazaj na konja s sedežem v Konjeniškem parku Starošince, povedala Ana Kores iz Lovrenca na Dravskem polju: "Še vedno rada pridem sem, kjer sem se naučila jahati in vsega, kar moram vedeti o konjih. Imam pa zdaj konja kar v domačem hlevu, in ko imam čas, se odpravim na ježo. Spremlja me oče, pa ne na konju, pač pa na kolesu."

S konji so orali ledino

"Naše poslanstvo smo prepoznali v povezovanju ljudi, konj in narave ter se kot prva tovrstna nevladna organizacija lotili oranja ledine na področju sistematičnega razvoja intervenc oziroma terapij s pomočjo konja. V teh letih smo ustvarili odlične pogoje za pedagoško-andragoško in terapevtsko delo z najrazličnejšimi ciljnimi skupinami uporabnikov. Mnogo idej smo uspeli uresničiti z aktivnim sodelovanjem v nacionalnih in evropskih projektih, tudi kot sta Erasmus+, Interreg," pravi direktor zavoda Nazaj na konja, ki je neločljivo povezan s Konjeniškim parkom Starošince, Alexander S. Goljevšček.
Dodaja, da stavijo na nenehno samoizobraževanje in usposabljanje ter da brez neštetih ur prostovoljnega dela ne bi zmogli: "V zavodu danes izvajamo individualne, družinske in skupinske terapevtske obravnave za otroke, mladostnike in odrasle. Zasnovali smo izobraževalni sistem za strokovne kadre s področja šolstva, zdravstva in socialnega varstva, ki se želijo specializirati za izvajanje intervenc s pomočjo konja. Prizadevamo si za širjenje dobre prakse v Sloveniji in tujini, pozornost namenjamo informiranju strokovne in širše javnosti ter sistemski ureditvi področja intervencij s pomočjo konja. Trenutno sofinanciramo terapevtske obravnave več kot tridesetim otrokom, mladostnikom in odraslim s posebnimi potrebami ter težavami v duševnem zdravju." Da zelo radi prihajajo v Starošince, kjer jih vselej pričakajo prijazni terapevti in prostovoljci, ki pomagajo pri različnih terapijah, je ob srečanju pod mogočno lipo povedala Anja Rešeta iz mariborskega Sončka. Alenka Brumen, učiteljica iz Kidričevega, pa, da je ena od prostovoljk: "Semkaj v konjeniški park prihajam že leta, rada imam konje, veseli me delo z ljudmi, v prostovoljstvu sem naša tiste vrste poslanstvo, ki me bogati."

Družinski center s številnimi dejavnostmi

V konjeniškem parku izvajajo tudi programe klasične šole jahanja in konjeništva ter počitniške programe za otroke in odrasle, ki so bili tudi letos, kljub pandemiji, dobro obiskani. "Res veliko časa in ljubezni namenjamo oskrbi, vzgoji in šolanju konjev," dodaja Metka Demšar Goljevšček, vodja dejavnosti in projektov. "Pet let že v okviru našega zavoda deluje tudi Družinski center Kidričevo. Smo stičišče druženja, obenem pa izvajamo kakovostne preventivne programe kot odziv na potrebe družin iz lokalnega okolja. V okviru centra organiziramo tudi počitniške aktivnosti in učno pomoč za osnovnošolske otroke. Te vsebine sofinancirata ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti in občina Kidričevo, zato so za vse uporabnike iz našega okolja brezplačne. V zadnjem obdobju smo se posvetili tudi razvoju turizma, s poudarkom na kulturnem in terapevtskem turizmu, ki pomembno pripeva k boljšemu počutju in višji kvaliteti življenja naših gostov in uporabnikov. Pred dobrim letom smo namreč v našem parku postavili nekaj lesenih hišk, kjer izvajamo različne dejavnosti, kot so tabori za otroke in seminarji, namenjeni odraslim, ki si želijo novih znanj, s katerimi bi lahko pomagali soljudem."

Mojca Demšar Goljevšček in Alexander S. Goljevšček (desno) sta gonilna sila zavoda Nazaj na konja. 
Slavica PIČERKO PEKLAR
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta