Selnica ob Dravi: Proslavili novo letino in okronali kraljico jabolk

02.10.2021 04:00
Minuli konec tedna so v Selnici ob Dravi izpeljali tradicionalni praznik jabolk, s katerim že vrsto let obeležujejo novo letino in tradicijo sadjarstva v občini.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Eva Vrčko, kraljica jabolk še dve leti Foto: Foto Anka
Foto Anka

Turistično društvo Selnica je v sodelovanju s partnerji, Občino Selnica ob Dravi, osnovno šolo in vrtcem Selnica ob Dravi, Kmetijsko zadrugo Selnica ob Dravi, KUD Svoboda Bistrica ob Dravi, JSKD, enota Ruše, KUD Gradišče na Kozjaku, Društvom podeželskih žena in deklet Selnica ob Dravi in drugimi, pripravilo pester sobotni program s kronanjem nove kraljice jabolk. Pravzaprav kraljica ni nova, pač pa bo še dve leti to poslanstvo opravljala domačinka Eva Vrčko, študentka veterine, ki lani zaradi omejitev ni mogla opravljati svojega dela. To je predstavljanje kraja in tradicije na raznih dogodkih in priložnostih, ki pa jih lani zaradi epidemije ni bilo.

Že od jutra je bila na stojnicah pestra ponudba jabolk in dobrot iz tega sadja, prednjačila sta zavitek in čežana, pa kis, likerji in ostali izdelki domačih pridelovalcev. Kulturni program so začele pevke skupine Korenine KUD Bistrica ob Dravi, nakar je po nagovorih predsednice TD Selnica ob Dravi Ivanke Frešer in županje Selnice ob Dravi Vlaste Krmelj s kočijo in ob spremstvu Godbe Ruše in mažoretk prispela kraljica s starešino. Po končani ceremoniji kronanja je Tinkara Frešer zaigrala valček Na lepi modri Donavi, ob katerem sta kraljica in starešina zaplesala.

Učenci OŠ Selnica ob Dravi so navdušili. Foto: Foto Anka
Foto Anka

Program je povezovala Darinka Čobec, v njem je Ivanka Frešer pohvalila predvsem nastop selniških učencev, ki so se potrudili in svoje recitacije in pesmice posvetili temi dogodka, domačemu kraju. Razglasili so tudi rezultate likovnega in literarnega javnega natečaja Oj, lepo je res na deželi in najboljše tri nagradili. "Tudi pri tem je bil odziv otrok res velik," dodaja predsednica TD. Lani prireditve niso izvedli, samo razglasili so nagrajence natečaja, zato so bili tokrat toliko bolj veseli, da so lahko izpeljali vse, in še vreme jim je zelo služilo pri tem. V nedeljo je sledila še maša v farni cerkvi za pokojne člane TD.

V društvu se že ozirajo k naslednjim prireditvam. V sodelovanju z občino razmišljajo o festivalu palačink, za december pa snujejo obisk božička po kraju in tradicionalni blagoslov konj.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta