Sindikati v Safilu Ormož za višje odpravnine, Jerkičeva s konkretnim predlogom Počivalšku

Darja Lukman Žunec
30.03.2021 06:00
Predsednica ZSSS Lidija Jerkič napovedala trda pogajanja o višjih odpravninah za delavce, ki bodo izgubili službo zaradi likvidacije podjetja. Kaj konkretno lahko takoj naredi država, ki ponuja pomoč?
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sindikalna zaupnica v podjetju Mateja Bauman in predsednica ZSSS Lidija Jerkič odločno za interese zaposlenih
 
Darja Lukman Žunec

Po nekaj več kot treh tednih, odkar so italijanski lastniki podjetja Safilo napovedali, da bo junija vrata zaprlo njihovo podjetje za izdelavo očal v Ormožu, s čimer bo delo izgubilo vseh 557 zaposlenih, so se s predstavniki in kadrovsko službo Safila sestali člani vodstva reprezentativnega sindikata Zveza svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS​) v podjetju in člani sveta delavcev. Kot je napovedala že ob prvi novici o zapiranju podjetja, je na pogajanja prišla predsednica ZSSS Lidija Jerkič, spremljal pa jo je Martin Dular, sekretar Sindikata kovinske in elektroindustrije (Skei).

​Kmalu pogovori z likvidacijskim upraviteljem

S predstavniki podjetja so se najprej pogovarjali o možnosti, da proizvodnje v Ormožu lastniki ne bi dokončno zaustavili ali da bi poiskali novega investitorja, ki bi prevzel prostore in z zaposlenimi organiziral drugo proizvodnjo. A so lastniki Safila prav tako kot pred dvema tednoma gospodarskemu ministru Zdravku Počivalšku zatrdili, da je odločitev o likvidaciji dokončna in da roki za njeno izvedbo že tečejo. Potem so se pogovarjali predvsem o sindikalnih zahtevah ob likvidaciji podjetja.

Kmalu se bodo o tem lahko pogovarjali z likvidacijskim upraviteljem. Sindikat in člani sveta delavcev so si zastavili devet pogajalskih ciljev, kot poglavitnega pa zahtevo, da bi delavcem Safila zaradi težkega socialnega položaja, nizkih povprečnih plač in težje zaposljivosti, saj gre predvsem za ženske in starejše delavce (povprečje je 48 let), ter pomanjkanja delovnih mest na območju občin Ormož, Sveti Tomaž in Središče ob Dravi, iz katerih je kar tri četrtine zaposlenih, pridobili višje odpravnine, kot jim pripadajo po zakonu. Kot je znano, so zaposleni v likvidacijskem postopku upravičeni do odpravnine kot v primeru izgube delovnega mesta iz poslovnih razlogov. Tako na znesek odpravnine vplivata predvsem delovna doba pri tem delodajalcu in povprečna bruto plača zadnjih treh mesecev pred prenehanjem delovnega razmerja.

Safilo Ormož: Težko je vsak dan trdo delati, ko veš, da te čaka izguba zaposlitve. 
Darja Lukman Žunec

​Sindikalna zaupnica v Skei v podjetju Mateja Bauman je povedala, da so na posvetovalnem sestanku izrazili svoje zahteve in namere, ki pa jih javno še ne želijo razkriti, zato pričakujejo, da bodo konkretne odgovore na svoje zahteve od vodstva podjetja dobili na sestanku 9. aprila: "Takrat bo bolj jasno, kaj smo dosegli, saj je naš cilj, da delavcem čim bolj pomagamo, da bodo lahko preživeli težke čase, ki jih čakajo po izgubi službe. "

Davki ovira pri pogajanjih

Predsednica ZSSS Lidija Jerkič je poudarila tudi vlogo gospodarskega ministra Zdravka Počivalška pri reševanju nastalega položaja: "Iskanje investitorjev je velika naloga ministra in države ne glede na današnje dejstvo, da se je Safilo dokončno določil za odhod iz Slovenije. Ministra bomo pri tem iskanju investitorja vsekakor držali za besedo. Hkrati pa mu dajemo v razmislek, da dodatne prejemke, za katere bi se sindikat izboril, kot so višje odpravnine, država oprosti davkov in prispevkov. Kajti prav te obdavčitve so lahko težava pri pogajanjih. Težko je namreč razumeti, da država želi svoje pobrati tudi pri tako nizkih prejemkih, kot so odpravnine, katerih celotni znesek pogosto ne predstavlja toliko kot mesečni dohodki prenekaterega v državi. In z njimi odpuščeni delavci zagotovo ne bodo obogateli."

30 let ni bilo nikogar

Med tistimi, ki so včeraj razočarani zapuščali delo, je tudi Milan Rajh, ki je v podjetju že 29 let: "Nihče ni pričakoval razpleta s popolnim zaprtjem. Upam, da bodo sindikati v pogajanjih s podjetjem lahko dosegli kaj od napovedanega, tu se bom pustil presenetiti. Kar zadeva obljube o iskanju novega investitorja, pa vanje bolj malo verjamem. Če doslej v 30 letih, ko so ga na občini iskali, ni v Ormož prišel prav noben nov vlagatelj, težko pričakujemo, da bo prišel ravno zdaj, v teh kriznih časih zaradi covida in ugašanja gospodarstva."

Tako župani Danijel Vrbnjak (Ormož), Jurij Borko (Središče ob Dravi) in Mirko Cvetko (Sveti Tomaž) kot gospodarski minister Zdravko Počivalšek zdaj pospešeno iščejo morebitnega vlagatelja za novo proizvodnjo, ki bi zaposlil vsaj del odpuščenih delavcev. Počivalšek o potencialnem podjetju - neuradno smo izvedeli, da se resno pogaja s precej zainteresiranim vlagateljem, še noče govoriti, ker ne želi delavcem karkoli obljubljati, preden bo odločitev dokončna.

V ptujski območni službi Zavoda za zaposlovanje RS pa so potrdili, da je podjetje stopilo v stik z njimi in jih seznanilo s svojimi namerami, in najavili, da bodo v kratkem pričeli informativne sestanke z zaposlenimi o njihovih pravicah in novih priložnostih.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta