Slovenski pridelek sladkorne pese na Hrvaškem vedno dobrodošel

Darja Lukman Žunec Darja Lukman Žunec
30.06.2020 06:20

Kljub zaprtju hrvaške tovarne sladkorja bodo slovenski pridelovalci letos peso pridelali in prodali, kot je pogodbeno dogovorjeno. Odkupna cena enaka lanski

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tovarna sladkorja v Ormožu je zaprta, slovenski kmetje peso pridelujejo za Hrvaško industrijo sladkorja.
Darja Lukman Žunec

Najsodobnejšo hrvaško tovarno za predelavo sladkorja Viro v Virovitici, za katero so zadnja leta gojili in v predelavo vozili sladkorno peso s slovenskih njiv, so v maju letos zaprli. Gre za racionalizacijo proizvodnje predelave sladkorja zaradi združitve treh hrvaških tovarn, poleg virovitiške še iz Osijeka in Županje. Najbolj je združevanje prizadelo prav virovitiško tovarno, saj so tam zmanjšali število zaposlenih na zgolj 60, medtem ko jih je še lani bilo 180. Skupaj s sezonskimi delavci v času predelave ali kampanje je zanjo delalo čez 200 ljudi. Virovitiška tovarna je sicer tehnološko najnaprednejša in ena do možnosti je, da bi se lotila predelave sladkornega trsa.

Nekoliko drugačen le odvoz

Kaj ustavitev Vira pomeni za slovenske pridelovalce pese? Kot poudarja Vlado Hunjadi, tajnik Združenja slovenskih pridelovalcev sladkorne pese in strokovna moč zadruge Kooperativa Kristal, ki so jo ustanovili za organizacijo proizvodnje in prodaje, je ukinitev predelave v Virovitici posledica združevanja treh hrvaških tovarn sladkorja v skupno podjetje Hrvatska industrija šećera, d. d., v lanskem letu. Kljub racionalizaciji in preusmeritvi predelave pese v osiješko tovarno za slovenske pridelovalce predelava ne bo ustavljena, saj so pogodbene obveznosti Vira le prešle na novo družbo.

Kooperativa Kristal

Pesi dobro kaže

Nekoliko je pridelovalce sladkorne pese skrbelo, da je bila pomlad zelo sušna, vendar si je po zadnjem izdatnem dežju poljščina lepo opomogla. "Veliko bo k boljši obdelavi prispevala tudi nova tehnologija odstranjevanja plevelov," nam še pove Hunjadi.
​Na vprašanje, koliko v pridelavi pese kmetje uporabljajo namakalne sisteme, sogovornik odgovori, da ima možnost namakati to poljščino od pogodbenih pridelovalcev le kmetija Koroščevih v Moškanjcih. Vsi pogodbeni pogoji veljajo tudi letos in ostala je ista odkupna cena, 33 evrov za neto tono, torej za očiščeno peso pri 16-odstotni stopnji sladkorja ali digestiji.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta