Šolniki in učenci v novem šolskem letu začenjajo na polno

01.09.2021 06:10
Na nekaterih šolah in v nekaterih vrtcih v regiji smo preverili, kako so pripravljeni na začetek šolskega leta. Polno cepljenih od 40 do 70 odstotkov zaposlenih
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
1. september 2015 -Ptuj, dijaski prvi solski dan (tags: Ptuj - Torek - 01092015 - PTUJ02) (foto: Žunec Darja Lukman)
Žunec Darja Lukman

Na največji ptujski osnovni šoli (OŠ), OŠ Ljudski vrt, so na novo šolsko leto dobro pripravljeni. Dan pred pričetkom pouka je bilo skupno vpisanih 929 otrok. Na matični šoli bo prag prvič prestopilo 83 otrok, v podružnični šoli na Grajeni pa 26. "Kadrovsko smo pripravljeni, prostorsko je šola polna, tako da ne moremo več sprejemati otrok. Zdaj se trudimo, da bi iz enega prostora uredili štiri kabinete za individualno delo z učenci s posebnimi potrebami. Izvajali bomo ves obvezni program in začeli z razširjenim. Že v ponedeljek bodo otroci petih razredov začeli tudi z letno šolo v naravi. Tako da začenjamo na polno," pravi ravnateljica Tatjana Vaupotič Zemljič.

Na šoli je polno cepljenih okoli 70 odstotkov zaposlenih, po besedah ravnateljice pa jim veliko nevšečnosti povzročajo nekateri starši, ki so zelo agresivni v podajanju svojega prepričanja: "Ko smo starše obvestili, da morajo za roditeljski sestanek za prvošolce na prvi šolski dan izpolnjevati PCT-pogoj, je bilo, kot da bi odprli Pandorino skrinjico. Čeprav lepo poveš, da gre za državni odlok, ki ga moramo, dokler velja, spoštovati." Ob tem starše poziva, naj dajo zaposlenim v šoli prostor za njihovo delo. Po besedah Vaupotič Zemljičeve so na šoli opazili tudi povečanje zahtev za šolanje otrok na domu, trenutno je takih šest: "In vsakemu staršu resnično položim na srce, da upam, da ve, kaj počne, in da se je resnično odločil pravilno za otroka."

Gradnja dodaten izziv

Na OŠ Mladika, kjer je polno cepljenih 65 odstotkov zaposlenih, so v zadnjih dneh pred vstopom v novo šolsko leto poleg priprav na izvajanje pouka hiteli s še preostalimi notranjimi gradbenimi deli pri gradnji prizidka. "Danes zapiramo še prehode med šolo in gradbiščem. V petek pa že računamo, da bomo odprli novo jedilnico in kuhinjo," je včeraj povedal ravnatelj Bogomir Širovnik. Zaradi gradnje imajo že od preteklega šolskega leta omogočen vstop v šolo le skozi en vhod, kar je po Širovnikovih besedah vsekakor dodatna ovira pri upoštevanju priporočil za preprečevanje širjenja okužbe z novim koronavirusom: "Nekoliko smo zamaknili urnike, pa tudi učenci so se od preteklega šolskega leta že navadili. Tako da vstop kljub vsemu poteka kar hitro. Je pa organizacijsko to kar zalogaj."

Letos bodo leto začeli s polnim izvajanjem celotnega programa, razlika od lani pa bo predvsem v tem, da bodo učenci lahko uporabljali tudi specializirane učilnice, kar konec lanskega šolskega leta ni bilo v celoti izvedljivo. Tudi po besedah Širovnika se nekateri starši s predpisi ne strinjajo. Ob tem dodaja, da je bilo veliko nelagodja zaradi nošenja mask tudi po vrnitvi v šole v preteklem šolskem letu, a se je kasneje razpoloženje umirilo in je delo lepo steklo.

Drago Skurjeni, ravnatelji OŠ Destrnik - Trnovska vas zagotavlja, da so na pouk v živo pripravljeni: "V preteklem šolskem letu smo imeli okužbe pri nekaj posameznikih, kar pa ni vplivalo na vzgojno-izobraževalni proces, in verjamem, da bo tako tudi v tem šolskem letu, ko si seveda najbolj želimo neposrednega stika z učenci in odprtih šol." Po podatkih, s katerimi razpolagajo, je okrog 45 odstotkov njihovih delavcev cepljenih ali so covid-19 preboleli.

Cepljenih je tudi nekaj manj kot polovica delavcev šole in vrtca, ki deluje v okviru OŠ Markovci. Ravnatelj Ivan Štrafela: "Naši učenci pridejo danes v šolo ob 8.30, vendar bodo takoj vsi razporejeni v svoje matične oddelke, v katerih bo potekal pouk zanje. Prvošolce in njihove starše smo v šolo povabili nekoliko pozneje, kar je bil običaj tudi v prejšnjih letih."

Za vrtec večjih sprememb ni

Po besedah ravnateljice Vrtca Ptuj Marije Vučak je pri njih delež zaposlenih, ki so polno cepljeni, zelo podoben državnemu povprečju, okoli 40 odstotkov, nekaj pa je še takih, ki sodijo v skupino prebolevnikov. Vrtcu novo šolsko leto kakih posebnih izzivov ni prineslo, saj so delovali tako ves čas epidemije kot tudi v času šolskih počitnic. Novost je tako predvsem izpolnjevanje pogoja PCT, pri čemer še vedno ni jasno, na kakšen način naj bi to preverjali. "Oddelki ostajajo v mehurčku, čim manj je združevanja. Kljub temu pa se bomo trudili izvesti program tako, da bodo otroci te prilagoditve čim manj čutili. Konec koncev, da jih bodo čim manj čutili tudi starši," še pravi ravnateljica.

V vrtec je letos vpisanih za oddelek manj otrok: "Je pa bilo kar nekaj odpovedi tudi v tem zadnjem mesecu. Med razlogi sta tudi strah in negotovost. Nekateri so izgubili zaposlitve. Odpovedi v zadnjem trenutku so sicer za nas organizacijsko velika težava. A imamo kar precej vlog tudi za vključitev med šolskim letom. Tako da bomo prosta mesta, ki so nastala, zapolnili."

Z režimom dela po besedah Otona Mlakarja, direktorja Šolskega centra Ptuj, kjer je 72 odstotkov zaposlenih polno cepljenih, nadaljujejo pravzaprav tam, kjer so v preteklem šolskem letu končali: "Težave bodo podobne, kot so že bile. Težava je pač v tem, da so določene omejitve - dijaki morajo biti v matičnih učilnicah, ne smejo se med seboj mešati, tudi ne v odmorih na ploščadi pred šolo. Prav to je pri mladostnikih največja težava." Število dijakov, pravi Mlakar, je podobno kot v preteklem šolskem letu: "Je pa tudi korona naredila svoje. Za računalniške tehnike smo morali prositi za dodatna vpisna mesta, tudi za trgovce. Trgovine so bile tudi ves čas odprte. Zaskrbljujoč pa je velik upad pri vpisu za že tako deficitarne poklice."

Kot že leto in pol tudi v novem šolskem letu na Gimnaziji Ptuj pričakujejo predvsem veliko sprotnega prilagajanja. Šolsko leto začenjajo z večino učnega programa, pravi ravnatelj Boštjan Šeruga: "Če bi bil čisto popoln, bi bile tudi načrtovane ekskurzije v tujino in ostalo. Tega zdaj zagotovo ne bo. Nekatere vsebine pa bomo načrtovali in se nato sproti prilagajali na trenutno situacijo." Zadovoljni so z vpisom. V prvi letnik je vpisanih preko 140 dijakov, 15 več kot lani.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta