Spodnje Hoče: Zadruga želi postaviti hladilnico

DT
03.08.2019 05:36

Na zemljišču med Miklavško cesto in Vzhodno ulico v Spodnjih Hočah, skupne velikosti skoraj 20 tisoč kvadratnih metrov, namerava Kmetijska zadruga (KZ) Hoče investirati v izgradnjo hladilnice.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V bližini poslovnih prostorov Lesnine bi umestili hladilnico.
Igor Napast

Do tega je sicer še nekaj korakov, a svetniki so na izredni seji občinskega sveta občine Hoče - Slivnica med drugim obravnavali in potrdili tudi občinski podrobni prostorski načrt za del območja v Spodnjih Hočah, ob nekdanjem centru Lesnina, na zemljišču, ki je sedaj v kmetijski rabi.
Direktor KZ Hoče Nikola Dulić pravi, da torej hladilnica ne bo zgrajena pred letom 2021 in da bo tako majhne velikosti, da ne bo moteča ne za okolje in ne za okoliške prebivalce, saj v omenjeni hladilnici ne bo nobenih plinov in ne zračenj. Ker bo hladilnica relativno majhna, Dulić predvideva, da bo namenjena predvsem potrebam zadruge in ne tudi za zunanje naročnike.
KZ Hoče trenutno zaposluje osem ljudi, v lanskem letu pa so ob 10,5 milijona evrov prihodkov dosegli 4600 evrov čistega dobička. Hoška zadruga ima tudi lastno trgovino v središču Hoč, po besedah Nikole Dulića pa lahko pri njih kmetje nabavijo vse, kar potrebujejo za lastne potrebe in proizvodnjo, prav tako lahko prek njih prodajajo različne pridelke in proizvode. KZ Hoče ima prav tako lastne sadovnjake in njive.
V preteklosti, pravi Dulić, so se že skušali povezati z drugimi kmetijskimi zadrugami, a se povezovanje ni uspešno zaključilo, so pa še naprej odprti za različna povezovanja. A opozarja, da se zaradi vse bolj intenzivne stanovanjske, trgovske in industrijske gradnje v občini Hoče - Slivnica število kmetov, torej njihova poslovna baza, zmanjšuje, zato je veliko vprašanje, kako se bodo še lahko na tem območju razvijali v prihodnosti.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta