Sprva se je kurentov bala, sedaj že deveto leto preganja zimo

Aleksandra Papež Aleksandra Papež
20.02.2022 04:00

Valerija Breznik iz Trnovske vasi se je kurentov bala, odkar pa si je nadela kurentijo, jo je to prevzelo. Nabavila si je svojo opremo ter v domačem kraju ustanovila društvo kurentov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Valerija Breznik 
Osebni Arhiv

Valerija Breznik se je kurentov zaradi slabe izkušnje ob srečanju z enim od njih nekoliko bala. "Sandi me je hitro prepričal, da sem si nadela njegovo kurentijo. Od tedaj je minilo devet let, oblečem jo prav vsako leto odtlej," razlaga, kako jo je partner, ki je bil kurent, kakor tudi že njegov oče, hitro navdušil. Pred sedmimi leti si je nato kupila svojo kurentijo. "Imam svojo kožo, kapo, posebej ponosna pa sem na zvonce, italijanarje, ki so bili tedaj pri kurentih novost, meni pa nekako lepše zvenijo," razlaga. Za opravo je porabila okoli 1500 evrov. "Res ni lahka, med 35 in 40 kilogrami tehta vse skupaj. A ker so zvonci privezani na pas, se teža porazdeli. Seveda se utrudim, a to odtehta zadovoljstvo ljudi zlasti sokrajanov, ko jih obiščemo."

Valerija Breznik (v črnem kožuhu) z nekaterimi članicami Društva kurentov Trnovska vas.
Osebni Arhiv

Na njeno pobudo je bilo v Trnovski vasi ustanovljeno društvo. "Društvo kurentov Trnovska vas je bilo ustanovljeno leta 2016. Je pa moj tast že pred 27 leti s sovaščanom oblikoval skupino kurentov. Sedaj nas je okoli 20 aktivnih članov društva, kurentov, med njimi smo štiri kurentke in dve hudički. Vsako leto je kakšna punca več v ekipi, in čeprav je v preteklosti veljalo, da so si lahko kurentovo opremo nadeli le mladi, neporočeni fantje, je danes mogoče srečati cele družine kurentov, tudi otroke."

Z društvom so gostovali na Hrvaškem, po vsej Sloveniji, na onkološkem oddelku UKC Ljubljana so razveselili otroke. "Naši člani so skorajda z vseh koncev Slovenskih goric, pred epidemijo smo bili aktivni po vseh občinah in v tujini, sedaj delujemo okrnjeno, a v polni meri, kolikor je mogoče. Obiskali bomo sosednje občine, gostišče Zelena dolina, kamor so nas povabili, 26. februarja nas boste lahko videli na pustnem rajanju v Makolah. In zagotovo bodo naši zvonci srečo ponesli še kam," napoveduje.

Društvo kurentov Trnovska vas je pred epidemijo spletalo vezi z drugimi društvi kurentov, upajo pa, da bodo skupne načrte lahko kmalu izvedli. "V preteklosti smo kurentije oblekli večkrat letno, se kot presenečenje udeležili zabav, otvoritev, sedaj tega ni več, ker je kurent vpisan na Unescov seznam kulturne dediščine in se smemo v kurente preleviti le v času kurentovanja – v pustnem času." Je pa Valerija Breznik nekajkrat poskočila v svoji kurentiji za bralce in bralke Štajerca, da bi jim prinesla srečo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta