Srečanje slovenskih fotografov ptic: Fotografi, ne vznemirjevalci ptic

Anita Kirbiš Anita Kirbiš
08.10.2022 03:00

Dvajset fotografov iz vse države je prisluhnilo predavanju o spoštovanju ptic in pripravilo praktični del pri Perniškem jezeru.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
 
Anita Kirbiš

Turistično društvo Ovtar Jarenina je organiziralo prvo srečanje slovenskih fotografov ptic. Dogodka se je udeležilo 20 fotografov iz vse Slovenije. Srečanje je potekalo ob Perniškem jezeru in v Medgeneracijskem centru Jarenina, saj je bilo sestavljeno iz praktičnega in teoretičnega dela.

Zamisel za srečanje je dal član društva Matjaž Wigele, ki se že 45 let ukvarja s fotografijo, v zadnjem času se je posvetil fotografiranju ptic, za kar ima veliko možnosti, saj živi v neposredni bližini Perniškega jezera, kjer živi več kot dvesto vrst ptic. "Veliko fotografov se ukvarja s fotografijo ptic, a se med seboj večinoma ne poznamo, zato sem se odločil za organizacijo srečanja. Nekateri nas imajo sicer za preganjalce ptic, s čimer se kdaj strinjam, saj jih veliko ne upošteva kodeksa fotografiranja ptic v njihovem habitatu. Zato je bil poudarek srečanja na tem," je pojasnil.

Del udeležencev srečanja fotografov pri Perniškem jezeru
Anita Kirbiš

V sodelovanju z Društvom za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije (DOPPS) sta člana tega društva, poznavalca ptic, Alen Ploj in Jure Novak, pripravila tudi predavanje. Srečanja sta se udeležila še Robi Šiško, Ornitološki Ranger - skrbnik skupine Ptice okrog nas, in Darja Zlodej – skrbnica skupine Wildlife photography Slovenia.

"Več ko je ljudi v naravi, bolj je pomembno, da se vsi obnašamo odgovorno. Dobrobit ptic in ohranjanje narave sta vedno na prvem mestu, saj pri občutljivih vrstah lahko vznemirjanje povzroči stres ali celo ogrozi preživetje, pogosto pa lahko povzroča vedenjske spremembe ptic. Z današnjo tehniko lahko ptice zlahka opazujemo in fotografiramo na daljavo, zato ni razloga za vznemirjanje. Še tako dobra fotografija ne opravičuje vznemirjanja in motenja ptic v naravnem habitatu, zatorej spoštujmo ptice, opazujmo in fotografirajmo jih odgovorno," sta opozarjala predavatelja.

Udeleženci srečanja so predstavili svojo fotografsko opremo in tehnike fotografiranja ptic. Skupaj so si ogledali projekcijo fotografij in ob vsem tem se je razvila živahna debata - pa tudi odločitev, da bodo srečanja slovenskih fotografov ptic postala tradicionalna.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta