Stanovalci ob ptujski avtobusni postaji vztrajajo, da je umestitev bloka na zelenico nedopustna

Hojka Berlič Hojka Berlič
09.06.2022 05:45
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Prebivalci blokov v Ciril-Metodovem drevoredu nasprotujejo gradnji bloka na zelenici in podiranju dreves.  
Hojka Berlič

Pretekli mesec je občina pridobila gradbeno dovoljenje za blok z neprofitnimi stanovanji za ptujsko avtobusno postajo. Stanovalci blokov na sosednjih zemljiščih v Ciril-Metodovem drevoredu (CMD) že dlje časa izražajo nasprotovanje postavitvi bloka na zemljišču, ki je po njihovem mnenju neprimerno iz več razlogov. Zato so se zoper odločbo o izdaji gradbenega dovoljenja pritožili.

Kot je v preteklosti pojasnila ptujska županja Nuška Gajšek, naj bi se občina s Stanovanjskim skladom Republike Slovenije dogovorila, da pripravi vso potrebno dokumentacijo do pridobljenega gradbenega dovoljenja. Nato naj bi sklad odkupil parcelo in na njej zgradil blok. To naj bi bil delno podkleten štirinadstropni objekt s 43 stanovanji. Dostop do bloka nameravajo urediti preko obstoječega javnega parkirišča, pred blokom pa bo po načrtih z zapornico ločeno parkirišče, namenjeno stanovalcem bloka in obiskovalcem, na njem bo zarisanih 44 parkirnih mest, od tega bodo tri za električna vozila, štiri parkirna mesta pa bodo za invalide.

Javna zagotovila so jih pomirila

Stanovalci ob tem občini očitajo zavajanje njih samih, javnosti pa tudi ptujskih svetnikov, ki so potrdili prodajo občinskega zemljišča za avtobusno postajo, velikega 2779 kvadratnih metrov in ocenjenega na 260.500 evrov brez DDV. Tamkajšnje stanovalce je namreč vseskozi najbolj skrbelo, da bo občina blok umestila na zelene površine, čeprav teh na Ptuju že tako kronično primanjkuje. Pa tudi, da se bodo težave s parkiranjem zaradi novih stanovalcev v soseski, ki jim bo dodeljeno le eno parkirno mesto na stanovanje, kar ocenjujejo za povsem nerealno, še dodatno povečale. A so jim na občini do nedavnega zagotavljali, da se to ne bo zgodilo. "Načrtovana ureditev ne bo negativno vplivala na življenjski prostor stanovalcev, saj se ne bo posegalo v zelene površine, prometno situacijo na območju sosednjih blokov v CMD pa je možno rešiti s cestnimi zapornicami in ureditvijo parkirišč," so tako na občini zagotavljali v stališčih do pripomb javnosti, podanih v času javne razgrnitve projekta, ki so jih potrdili tudi ptujski svetniki. Zagotovila, pravijo stanovalci CMD, so jih pomirila, a se je na njihovo razočaranje izkazalo, da je šlo za prazne obljube.

Prebivalci blokov v Ciril-Metodovem drevoredu nasprotujejo gradnji bloka na zelenici in podiranju dreves. 
Hojka Berlič

Blok bo zdaj kljub vsemu stal na zelenici

Ptujska občina je namreč blok umestila v zahodni vogal zelenice. Kot so nam pojasnili na občini, bo stanovanjski blok zasedel okoli 800 kvadratnih metrov zelenih površin, pri čemer pa vsa površina naj ne bi bila pozidana, saj gre v delu za funkcionalno zemljišče. Odstranili pa naj bi tudi približno devet dreves na gričku, ki ločuje zelenico in igrišče z igrali od sedanjega javnega parkirišča. Na občini sicer mirijo, da bodo nasadili več novih dreves, kot jih bodo odstranili.

"Naša svetniška skupina je glasovala proti umeščanju stanovanjskega bloka v ta prostor, kljub temu da podpiramo gradnjo stanovanj, saj se nam je zdela ta lokacija neprimerna z več vidikov, med drugim tudi zaradi tega, ker je treba ohraniti čim več zelenja v mestnem jedru. Pozivam županjo oziroma občino, naj se drži dogovora in odstopi od projekta," je ob novih dejstvih občino pozvala tudi ptujska svetnica Sergeja Puppis Freebairn iz Liste Andreja Čuša in zahtevala pojasnila, zakaj ne veljajo zagotovila županje, da se v zelenice ne bo posegalo. "Začetna komunikacija, da se v zelenico mestne občine Ptuj ne bo posegalo, je bila želja občine, zato so prvotni načrti predvideli drugačno postavitev. Ker pa zaradi obstoječih infrastrukturnih vodov ni bila primerna, smo morali lokacijo spremeniti," so odgovorili na občini. Ob tem so še pojasnili, da bo po izgradnji na območju ohranjenih okoli 4500 kvadratnih metrov zelene oziroma parkovne ureditve zunaj funkcionalnega zemljišča novega bloka. Za potrebe novogradnje bo tako odvzetih 16 odstotkov javnih zelenih površin, javno parkirišče pa bo zaradi novogradnje manjše za okoli 1900 kvadratnih metrov. "V kolikor bi novi stanovanjski blok umeščali južneje, bi zaprli javno povezavo med Potrčevo in Osojnikovo cesto," so še dodali na občini.

Umestitev bloka z neprofitnimi stanovanji 
Mo Ptuj

Izračuni osenčenja se močno razlikujejo

Tu je še vprašanje osenčenosti obstoječih blokov zaradi novogradnje. Glede na to, da so stanovanjski bloki od predvidene gradnje oddaljeni okoli 37 metrov, po mnenju občine tako pogledi kot osončenje bivalnih prostorov ne bodo manj kakovostni: "Z novim stanovanjskim blokom bo le onemogočen pogled na del parkirišča, ki sedaj poglede iz blokov kvečjemu kazi." Izračun stanovalcev je drugačen in kaže, da naj bi bilo najmanj pet metrov obstoječega bloka ves čas osenčenih, čeprav naj bi bili izračun delali za položaj sonca ob 12. uri, ob drugih urah pa naj bi bila senca še večja. Zaradi domnevne preprostosti izračuna občina sicer študije osenčenja ni nikoli naročila. Ob tem spomnimo, da je ptujska občina v preteklosti že želela graditi neprofitna stanovanja na več lokacijah, med drugim v Kraigherjevi ulici, a je prav zaradi nasprotovanja tamkajšnjih stanovalcev načrte opustila. Zakaj so bila nasprotovanja nekaterih uslišana, drugih, ki so jih tudi podrobno argumentirali, pa ne, se ob tem še sprašuje Puppis Freebairnova.

Na argument občine, da nima v lasti drugih primernih zemljišč za gradnjo neprofitnih stanovanj, stanovalci CMD odgovarjajo, da je že dlje naprodaj nekdanja stavba Osnovne šole dr. Ljudevita Pivka, ki jo občina celo promovira kot priložnost za odlično investicijo, ki zaradi svoje lege in velikosti ponuja ogromno priložnosti za prenovo v sodobne bivalne ali poslovne prostore.

Za zadnje razburjenje med stanovalci pa je občina poskrbela z nedavno spletno anketo, v kateri občane sprašuje med drugim o predlogih ukrepov za ohranjanje narave in biotske raznovrstnosti, med odgovori pa sta tudi možnosti ozelenitve mest in primestnih območij ter povečanja zelenih javnih površin. "Prva stvar je, da zelenic ne krčiš, če jih že tako primanjkuje," jim predlaga eden od stanovalcev, Peter Kaučevič.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta