Študentka z denarjem od nagrade posadila rakitovec

Slavica Pičerko Peklar Slavica Pičerko Peklar
30.07.2022 03:00

Iris Vidovič, študentka Višje strokovne šole Šolskega centra Ptuj, je s poslovnim načrtom prepričala komisijo na tekmovanju za ideje mladih.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ob prejemu nagrade
Osebni arhiv

Na regionalni ravni je v kategoriji študentov in mladih do 29. leta dosegla tretje mesto in prejela denarno nagrado v višini 500 evrov. Kot pravi, ji je to olajšalo uresničitev poslovne zamisli, ki jo je razvijala pri študijskem predmetu Podjetništvo in trženje, da zasadi rakitovce na kmetiji v naselju Zagorci v občini Juršinci.

Brez promocije ni uspeha

"Za ta študij sem se odločila, ker je moj življenjski cilj imeti majhno kmetijo, na kateri bom samooskrbna, viške oziroma tržno zanimive pridelke in izdelke pa bom prodajala," je povedala. Zanimata jo predvsem proizvodnja sadnih in zelenjavnih sokov ter predelava zelišč. "Odločila sem se za izdelke iz rakitovca, ki je v Sloveniji manj znana sadna vrsta, bolj je poznana kot okrasna rastlina. Ponaša se z veliko vsebnostjo vitaminov in celo vrsto drugih snovi, za katere je klinično dokazano, da rešujejo nekatere zdravstvene težave," razlaga študentka. Zaveda se, da brez promocije ni poslovnega uspeha, zato bo izdelke promovirala preko spletnih omrežij, kjer bo vsakodnevno objavljala dogajanje s kmetije, delila izkušnje in zanimive informacije, povezane z ekološkim kmetijstvom in samooskrbo.

Iris Vidovič v svojem nasadu
Osebni arhiv

"Pri študiju upravljanja podeželja in krajine sem spoznala, da je podjetništvo oziroma razvoj dobrega produkta ključnega pomena za ohranjanje majhnih kmetij. Ker se po končanem študiju nameravam resno posvetiti kmetijski dejavnosti, sem razvoj poslovnega načrta vzela resno, priprave so terjale tudi nekaj prostega časa. Nenehna vprašanja mentorice dr. Vesne Trančar, kdo bodo moji prvi kupci, katere so edinstvene vrednosti našega produkta, kako uspešno poskrbeti za promocijo in podobno, so me ob predavanjih in vajah ves čas dodatno motivirala k razvoju poslovne ideje. S tekmovanjem Popri sem dobila potrditev, da delam dobro," je zadovoljna Iris Vidovič.

Nobene ideje ne smemo podcenjevati

Z mentorico dr. Vesno Trančar
Arhiv šole

Mentorica dr. Vesna Trančar pravi, da vsako leto organizira javno predstavitev inovativnih poslovnih idej študentov: "Motiviram jih, da se osredotočijo na tisto področje, na katerem so dobri, močni in imajo veliko znanj in izkušenj. Predstavljene ideje podkrepijo s prototipom. Med njimi je veliko takih, ki svojo idejo že uresničujejo v praksi za družino, sorodnike in prijatelje. V letošnjem šolskem letu je izstopala ideja Tri kapljice Iris Vidovič, ki je sprejela mojo pobudo, da se prijavimo na tekmovanje. Regijski predizbori so potekali na štirih mestih po Sloveniji, na katerih so izkušeni podjetniki v regijskih komisijah odločali, katere ekipe so najbolj prepričljivo predstavile svoje zamisli."

In kako gleda na finančno spodbudo, ki jo je prejela študentka? "Trdim, da je slovenskemu kmetijstvu treba dati podjetni zagon in podporo pri uresničevanju idej mladih kmetovalcev ter jih finančno spodbujati. Že zaradi globalne prehrambne krize, ki se ji ne bomo mogli izogniti, je smiselno že danes strateško poskrbeli za proizvodnjo zdrave in kakovostne hrane, podpirati gospodinjstva pri samooskrbi s hrano ter ohranjati kmetijstvu prijazno krajino za prihodnje generacije. V predavalnici študente spodbujam k iskanju edinstvenih idej s trditvijo, da nobene ideje ne smemo podcenjevati. Menim, da poslovne zamisli naših študentov programa Upravljanje podeželja in krajine predstavljajo za prihodnost podeželja v ptujski regiji velik potencial, saj lahko prerastejo v uspešne in perspektivne mlade kmetije, kot je dokazala Iris Vidovič."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta