Sveta Trojica: Turizem brez ene same gostilne?

Marjan Toš
31.10.2023 05:10

Kraj Sveta Trojica, ki veliko stavi na turizem, ostaja brez zadnje gostilne. Potem ko so že pred leti napovedali hitrejši turistični razvoj in začeli nekatere projekte ob Trojiškem jezeru, se vnovič soočajo z resnimi težavami

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Gostilna Na griču pri Sveti Trojici je (dokončno) zaklenila vrata.
Marjan Toš

Pred kratkim so namreč najemniki gostišča Na griču odpovedali najemno pogodbo in zaprli vrata sodobnega gostinskega lokala s prehrano. Tako so v kraju ostali brez edine gostilne s kakovostno kulinarično ponudbo.

Da je z zaprtjem edine gostilne z bogato kulinarično ponudbo nastala škoda, je potrdil tudi trojiški župan David Klobasa. "V kraju si želimo gostinskih lokalov in jih potrebujemo, a na poslovanje in načrte zasebnikov na občini seveda ne moremo vplivati," je povedal župan Klobasa. Edina pozitivna pridobitev je preurejena nekdanja "Golobova gostilna" v občinskem središču. Nekdanja Trojičanka Karmen Ploj s partnerjem je v njenih prostorih lepo uredila kavarno Garden Caffe s postrežbo kave, napitkov in tortic. V kavarni organizirajo tudi številne družabne dogodke.

A to še zdaleč ni rešitev, saj so mnogi turisti, ki prihajajo v ta romarski kraj, razočarani, ker razen sendviča v trgovini ne morejo dobiti ničesar za pod zob. V občinskem središču sicer stoji velika in nekoč dobro znana Vogrinova gostina Pri Trojici. Občina je stavbo kupila in jo s tem najbrž rešila pred propadom. V grobem so jo v notranjosti tudi že očistili. Že dalj časa iščejo investitorje, saj bo treba v obnovo in ureditev vložiti znatna sredstva. Poznavalci kljub temu menijo, da bi se to na daljši rok izplačalo, saj je imela gostilna dober sloves in je bila priljubljena zlasti med tujimi turisti in romarji iz vse Slovenije, ki so se po ogledu cerkve in samostana radi ustavili na domačem kosilu. To je ena od obetavnih možnosti, ki pa bo terjala veliko investicijskega denarja. Brez kakovostne gostinske ponudbe najbrž iz obetavnih turističnih načrtov ne bo nič, kar pa bi bila škoda.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta