Umrl je Rudi Ringbauer, zaslužni občan Ptuja. Žalna knjiga od jutri v ptujski mestni hiši

Slavica Pičerko Peklar Slavica Pičerko Peklar
03.11.2020 14:15

Rudi Ringbauer, Prekmurec, ki je rad živel na Ptuju, je avtor več kot 2500 aforizmov. Del svoje bogate likovne zbirke je podaril večim kulturnim ustanovam.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Rudi Ringbauer
Igor NAPAST

Umrl je zaslužni občan Ptuja Rudi Ringbauer, ki je pred letom, pri 88. letih, v enem od pogovorov za naš časnik s ponosom porekel: "Na tem našem Ptuju se nisem nikdar počutil kot prišlek, mesto in ljudje v njem so me sprejeli, kot si človek lahko želi." Iskriv opazovalec življenja, upokojeni sodnik, ljubitelj kulture, Rudi Ringbauer, je napisal več kot 2500 aforizmov in jih ponudil v branje in razmislek. Del svoje bogate likovne zbirke je pred leti podaril Pokrajinskemu muzeju Ptuj – Ormož, kasneje tudi novoustanovljeni Galeriji mesta Ptuj in Krajinskemu parku Goričko. Upokojenega sodnika, predvsem pa mecena, pisca, tudi pevca, je bilo še to poletje srečati na kulturnih dogajanjih v mestu kamor se je preselil iz rodne Murske Sobote, s katero je bil vedno tesno povezan. Rudi Ringbauer je v študentskih letih sodeloval v aferi Bruc, v časopisu Kluba prekmurskih študentov je takrat objavil daljše satirično delo zaradi katerega se je znašel v preiskovalnem zaporu. Ptujčanom bo Rudi Ringbauer ostal v spominu kot možakar s klobukom. Nasmejan, duhovitih misli, s kritičnim pogledom na dogajanja, kar je znal čudovito strniti v aforizmih. V samozaložbi je izdal kar štiri knjige aforizmov, je pa tudi avtor esejističnega dela Moj prepir z Bogom, pred izidom pa je še ena njegovih knjig. Pogovarjala sva se večkrat, še med plavanjem, ja, bil je tudi športnik, je rad "kot iz rokava" stresel kak aforizem. Zadnji, s katerim je sklenil najin časopisni pogovor pred letom, se je glasil: "Če damo primitivcu še tako malo oblasti, si bo kaj kmalu pričel domišljati, da je z oblastjo dobil tudi več pameti." Od srede, 4. novembra, do dneva pogreba bo med 12. in 13. uro v poročni dvorani ptujske Mestne hiše odprta žalna knjiga.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta